Het GEHEIM tegen chronische pijn!

Chronische pijn wordt chronisch genoemd wanneer je er al langer dan 3 maand last van hebt. Miljoenen mensen in Nederland hebben dit probleem. Het is een verschrikkelijke aandoening!
De grote vraag is: Waar komt de pijn vandaan?
Het antwoord op deze vraag is mijns inziens: Bijna altijd uit de spieren!

Chronische pijn komt bijna altijd uit de spieren!

Waarom? Omdat mensen bijna altijd vermindering van pijn ervaren na een gerichte massage.
Een gerichte massage stimuleert de spieren zodat deze weer goed doorbloed raken. De spieren raken ontspannen en het bloed gaat weer stromen. Hier gaat het allemaal om, dat het bloed door de spieren stroomt. Want bloed is hét transportmiddel van ons lichaam. Spierweefsel wat gespannen is laat weinig of geen bloed door, waardoor uiteindelijk pijn ontstaat.
Wanneer je een spier gedurende een langere periode aanspant voel je verzuring. Dit betekent dat de afvalstoffen, die de spier genereert door het aanspannen, zich ophopen. Hetzelfde fenomeen doet zich voor als je een spier niet goed kunt ontspannen. Voedingsstoffen kunnen de spier niet in en afvalstoffen kunnen de spier niet uit. Het lichaam geeft een pijnsignaal om aan te geven dat er iets niet helemaal in orde is.
Blog geheim chronische pijn3

Dat was het theoretische verhaal. Nu de oplossing!

Want waarom lees je deze blog? Om van je pijn af te komen, toch?
Nou, als je hebt begrepen dat bloed de sleutel is. Dan begrijp je nu dat je je lichaam zoveel mogelijk ontspannen moet krijgen zodat het bloed kan stromen. Nu is het niet zo dat je de hele dag op de bank moet gaan liggen, daar ontspant je lichaam niet van. Je lichaam ontspant zich juist wanneer je lekker in beweging blijft en bijvoorbeeld gaat sporten. Ook gezond eten, genoeg drinken en voldoende slaap is belangrijk. Maar deze dingen waren je waarschijnlijk al wel bekend. Dit is namelijk wat iedereen roept, maar toch blijven mensen pijn hebben terwijl ze gehoorzaam de gezondheidstips opvolgen. Hoe kan dat?

Wat is het geheim voor ontspanning van je lichaam?

Je bent niet een biologisch apparaat dat slechts gedreven wordt door behoeftes. Je bent een mens, en mensen hebben naast een lichaam ook een ziel, je innerlijke mens. Je kan je lichaam alles geven wat voorgeschreven wordt om gezond te leven en toch iedere dag met pijn uit je bed komen. Wanneer je innerlijke mens onrustig is, dan reflecteert dat zich op je lichaam. In dit scenario spannen je spieren zich onbewust voortdurend aan. Wanneer je dan therapie krijgt, zoals massage, ervaar je tijdens en na de behandeling waarschijnlijk een vermindering van pijn. Maar de pijn komt ook steeds weer terug na verloop van tijd.

Haal de angel eruit

Wanneer je gestoken bent door een wesp kun je als een malle het gif eruit zuigen met je mond of met een apparaatje. Maar laat je de angel gewoon zitten, dan stroomt er opnieuw gif je lichaam in. Zo is het ook vaak in de hedendaagse zorg. De directe oorzaak wordt behandeld, namelijk hypertonie (spanning van de spieren). Maar de angel blijft gewoon zitten.

Ook kun je het vergelijken met een plant waar bladeren aan zitten die pijn, depressie en verdriet heten. Waarom groeien deze bladeren aan de plant? Er is niets mis met de plant, er is iets mis met de wortel of de grond waarin het geplant staat. Je kan je heel druk maken om de bladeren, maar waar je echt moet zijn is de wortel.
Daarom is het belangrijk je af te vragen waarom je de spieren onbewust aanspant.
Blog geheim chronische pijn2

Waarom raken de spieren onbewust gespannen?

Hier komt het geheim: Spieren raken gespannen door stress!
Oké, dat klinkt suf. Dat wisten we al! Dat hebben ze me al verteld. Mijn probleem is dat ik niet weet hoe ik van de stress af kom…
Dan heb ik nieuws voor je. Stress heeft net als pijn, depressie en verdriet een wortel. Je kan er niet per se iets aan doen. Deze quote kwam ik laatst tegen en omschrijft dit op een grappig manier: In the history of calming down, has anyone ever calmed down because they were told to calm down?

De wortel van stress

Misschien heb je al enorm veel geleerd in de afgelopen tijd dat je deze blog las, maar misschien ook niet. In het tweede geval ga je nu waarschijnlijk wel iets nieuws tegenkomen.
Stress heeft een wortel. Dit is de oorzaak van stress. Dit is de plek waar stress vandaan komt.
Stress komt namelijk voort uit… Angst.
Waar angst is, daar komt stress.

Enkele voorbeelden waarin angst de grote rol speelt in het ontstaan van stress

Acceptatie angst: Het bang zijn om niet geaccepteerd te worden. Je voelt je niet goed genoeg. Je voelt je niet mooi. Je voelt je niet slim. Je voelt: ik stel niks voor. Dit kan je slapeloze nachten geven. Hierdoor krijg je hypertonie.
Geld angst: Je bent bang om je geld te verliezen. Dit overkomt zelfs miljonairs, of misschien zelfs juist miljonairs. Je kan ook voortdurend bang zijn om je baan en dus je inkomen te verliezen. Hierdoor kun je ook enorm veel stress krijgen.
Angst voor God: Velen van ons hebben een achtergrond waarin ons is verteld dat we goed ons best moeten doen, want anders worden we gestraft. Je ziet dit ook terug in een cultuurfeest als sinterklaas. Wie goed is krijgt lekkers, wie stout is de roe. Je kan vinden dat je volgens een bepaalde norm moet leven. Wanneer je niet leeft naar die norm kun je voortdurend bang zijn voor “de roe”.

Je kan het zo gek niet bedenken of wij mensen zijn ergens bang voor. Je kan bang zijn voor de dood, je kan bang zijn om een erge ziekte te krijgen, je kan bang zijn voor sociale situaties en noem maar op. En ik zal je een geheimpje vertellen… Iedereen om je heen is ook angstig voor allerlei dingen. Je bent helemaal niet gek of raar. Bij jou is het de angst alleen gelukt om je zoveel stress te geven dat je er pijn door hebt. En dat moest maar eens afgelopen zijn, toch?
Blog geheim chronische pijn

Tot slot

Het is lastig om je in een blog persoonlijk te helpen, maar deze inzichten kunnen je hopelijk een stapje verder helpen in je strijd tegen pijn. Mijn advies aan jou is: zoek op waar jouw angst ligt. Dit is het begin van de oplossing tegen chronische pijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *