Lichamelijke klachten door depressie

Volgens de WHO (World Health Organisation) is depressie veelvoorkomend. Meer dan 300 miljoen mensen van alle leeftijden lijden onder depressie.
Verder zegt de WHO dat depressie momenteel de grootste oorzaak is van ziektes en ‘niet-functioneren‘.
Meer vrouwen hebben er last van dan mannen. In het ernstigste scenario kan depressie zelfs leiden tot zelfmoord.

Ik zie dit ook op mijn werkplek. Vandaag besloot ik er over te gaan schrijven. Ik ben namelijk zelf depressief geweest en heb ook anderen uit depressie geholpen. Ook iemand die zelfmoordpogingen gedaan heeft en nu weer graag wil leven. Bovendien, met depressie in je leven ga je gegarandeerd snel ziek worden en lichamelijke klachten ontwikkelen. Het geeft ontzettend veel stress.

In de ergste periode van mijn depressie en aan het eind van mijn therapie bij de psycholoog is tegen mij gezegd dat ik nou eenmaal een neerslachtig persoon ben. En dat ik maar het beste kan accepteren dat het zo blijft. Als je mij nu zou kennen zou je hier keihard om lachen. Ik ben nu één van de meest vrolijke en stabiele personen in mijn omgeving, als je dat van jezelf mag zeggen. Dus kamp je met depressie en is je iets soortgelijks verteld? Neem het niet te serieus, hou juist hoop op een volledige ommekeer.

Maar goed, om niet al te veel in het psychologische aspect te blijven hangen, ik ben tenslotte maar een fysiotherapeut en masseur. Nu gaan we het over het lichaam hebben.

Wat doet depressie met je lichaam?

Het is mij niet duidelijk hoe het precies werkt op biologisch niveau, maar wel dat depressie heel wat (negatiefs) doet met je lichaam. Zoals het WHO ook zegt: Het is de grootste oorzaak voor ziektes en niet-functioneren. Als je weet wat het is om depressief te zijn dan weet je ook dat je dan voortdurend ontevreden bent over jezelf. Het lijkt er op dat de cellen van je lichaam hier op reageren door het lichaam minder goed te beschermen, waardoor je sneller ziek word.

Door depressie krijg je een voortdurende stress

Als je onze blogs regelmatig leest weet je dat stress ervoor zorgt dat je de spieren in je lichaam onbewust voortdurend een klein beetje aanspant. Omdat de bloedvaatjes dwars door de spieren lopen wordt hierdoor de bloedtoevoer minder. Zodoende ontstaat er gebrek in de spieren omdat bloed voedingsstoffen en afvalstoffen transporteert. En dit leidt tot pijnklachten en zwakheid. Dit lijkt me voor iedereen wel te volgen.

Waarom is massage een goed middel tegen depressie?

Wat mijn ervaring is, is dat massage niet alleen een lichamelijk welzijn oplevert, maar ook welzijn voor de ziel. Je kan namelijk eventjes helemaal tot rust komen. Je bent in een andere omgeving en je hoeft even helemaal niets. Omdat de oorzaken van lichamelijke klachten vaak uit de ziel komen heeft een massage een dubbel resultaat.

Wat is het antwoord op depressie?

Om toch nog even terug te komen op het psychologische aspect van depressie. Een psycholoog vertelde me dat de beste psychologen depressie behandelen door eerst de schaamte ervan af te halen. Dus ze laten hun patiënten eerst helemaal zijn wie ze op dat moment zijn, zo depressief als wat. Ze moeten zich eerst geaccepteerd voelen. Want als de schaamte eraf is, zo zei deze psycholoog, dan kan er pas daadwerkelijk gepraat worden, in plaats van dat iemand zichzelf de hele tijd maar aan het verdedigen is omdat hij zich veroordeeld voelt.

En volgens mij is, kort gezegd, dit ook meteen de diepste oorzaak van de depressie, dat er voortdurend gekeken wordt naar hoe goed of hoe fout jij bent. Door jezelf, en door anderen.
Ik heb nieuws voor je: jij bent goed genoeg. Je bent heel waardevol! Een briefje van 500 euro die verkreukeld en bespuugd op straat ligt is er toch ook niet minder waard om geworden?

Hier is nog een filmpje van het WHO over depressie.
VOORDAT JE HET FILMPJE KIJKT
Ik ben het met veel van de inhoud eens, maar vanaf ongeveer 2.57 minuten willen ze met de depressie gaan spelen en accepteren dat ‘ie er altijd lekker bij mag zijn. Je mag depressie wel minder serieus gaan nemen gedurende je herstel, maar hij gaat er uiteindelijk wel aan! Ik zeg op de barbecue met die zwarte hond! Mee eens!?

2 comments

  1. Hi ruben, wat omschrijf je dit allemaal duidelijk. Tof dat je zo ook vanuit je eigen leven mensen kunt helpen. En zeker weten op de BBQ met dat beest!

  2. Pingback: Meer kou, meer klachten? – Massagepraktijk Homminga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *