Lichamelijke pijn komt door opvoeding?

Kan je je ouders de schuld geven dat jij nu chronische pijn hebt?
Dat klinkt wel heel gek!
Eerst een bondige samenvatting van hetgeen besproken in vorige artikelen, anders kun je niet meekomen.

Vaak komt pijn door spierspanning.
De spierspanning komt doordat je voortdurend een druk ervaart met als gevolg dat je de spieren onbewust paraat en gespannen houdt. En dit heeft weer tot gevolg dat de bloedvaatjes die door je spieren lopen een beetje bekneld worden. Het transport van voeding- en afvalstoffen is verminderd. De spier loopt als het ware een beetje vast hierdoor en geeft een pijnsignaal in combinatie met een vermoeid en stijf gevoel. Pijn veroorzaakt pijn, dus in de loop van de jaren kan dit zich behoorlijk opstapelen tot een serieus probleem.
bloed

Wanneer je dit zo leest. Waar kunnen we op inhaken om dit neergaande proces te stoppen?
Meteen aan het begin natuurlijk!
Het begint met die voortdurende druk die alles in werking zet.
Waar komt die druk vandaan? Het kan natuurlijk in de loop van je leven op je pad gekomen zijn door een bepaalde geloofsovertuiging die van jou eist dat je van alles moet doen. Maar grote kans dat je het meegekregen hebt in je opvoeding!
Dit bedrukkende gevoel kan je hebben omdat je ouders religieus waren, maar het kan ook komen omdat ze zichzelf van alles oplegden zonder daar een religie bij aan te hangen. Als je ouders zo waren, dan hebben ze jou in hun normen en waarden opgevoed. Wanneer jij nu iets doet, of juist iets niet doet, wat daar niet mee overeenkomt, dan voel je je schuldig. Het knaagt onbewust aan je en zonder dat je er erg in hebt spannen je spieren zich aan. Sterker nog, zelfs als je gewoon leeft naar “jouw” normen en waarden kan je je toch nog afvragen of je het wel helemaal goed doet.

Vraag ik nu aan jou: “voel je je wel eens gestrest? Zou de spierspanning daar door kunnen komen?” Dan zou jij zeggen: “Nee hoor, ik voel me prima en de rust zelve”. Waarom zeg je dit? Omdat deze druk voor jou gewoon is. Je kent niet anders. Sinds dat je jong was heb je op deze manier geleefd.

Het kan zelfs zo erg zijn dat ze je op de operatietafel leggen en de zenuwen maar doorknippen zodat jij maar minder pijn gaat ervaren. Wow… dat is triest toch?

Herken je dit? Twijfel dan niet om contact op te nemen. Wil je van je pijn af? Ik wil dit ook voor jou!

One comment on “Lichamelijke pijn komt door opvoeding?

  1. Pingback: Lichamelijke pijn komt door opvoeding 2 - Massagepraktijk Homminga

Comments are closed.