Lichamelijke pijn komt door opvoeding 2

Een tijdje terug schreef ik een blog over het ontstaan van pijn door de manier van opvoeden.
Nu kwam ik een documentaire van de KRO tegen die in 2014 verscheen op televisie met als titel: het kinderbrein.
Klik hier voor de blog, en klik op onderstaand plaatje om de video te openen.
KRO
Amerikaans kinderpsychiater en toonaangevend hersenwetenschapper Bruce Perry legt uit:
Ouders zien niet hoeveel invloed ze hebben op de vorming van ’t kinderbrein.
Als je bijvoorbeeld bang bent omdat je ouders ruziemaken en papa mama slaat dan wordt je stressmechanisme zeer sterk geactiveerd. En dat blijft nog lang zo nadat de ruzie is afgelopen. Het stressmechanisme in je lichaam wordt overactief.
Als dit gebeurt volgens een, voor het kind, onvoorspelbaar patroon, dan raakt het stressmechanisme overactief. Dat heeft effecten op alle delen van de hersenen, en op het lichaam. Op termijn word je vatbaarder voor gezondheidsklachten, voor psychische, cognitieve en sociale problemen.

Bruce Perry heeft een boek geschreven over een kind dat opgevoed werd als een hond. Door middel van dit extreme waargebeurde voorbeeld wil hij laten zien dat het kinderbrein tijdens de opvoeding “beschadigd” kan worden waar je later in je leven nog steeds last van hebt. Ook benoemd hij dat 40-50% van de kinderen in Nederland minstens, en waarschijnlijk meerdere, trauma’s hebben opgelopen waar ze nog steeds last van kunnen hebben. Volgens de psychiater is onze maatschappij, zonder dat we dat weten, bijna ingericht op het emotioneel verwaarlozen van onze kinderen.

Jouw pijnklachten, en andere problemen, kunnen heel goed komen door de manier waarop je bent grootgebracht.
Eén op de vijf volwassen Europeanen hebben last van chronische pijn. Wat zou het percentage zijn waarbij deze pijn veroorzaakt wordt door hun opvoeding?

Het is te verhelpen! Het is niet dat ik je wil vertellen: je bent beschadigd, er is niks meer aan te doen. Je zal er mee moeten leven… Integendeel!
Je bent waardevol en we gaan je helpen.

One comment on “Lichamelijke pijn komt door opvoeding 2

  1. Pingback: Wanneer begonnen de klachten? – Massagepraktijk Homminga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *