Schouderpijn en slijmbeursontsteking

Pijn in de schouder kan met veel dingen te maken. De schouder is namelijk een complex gewricht. Er wordt vaak gesproken van een ontsteking in een pees of een zenuwbeklemming, maar wat je het meeste hoort is de slijmbeursontsteking. De oorzaak van vrijwel alle schouderklachten is echter hetzelfde, daarover later meer.

Slijmbeurs ontsteking

De bursitis subacromialis, oftewel de slijmbeursontsteking van de schouder, wordt ontzettend vaak gediagnosticeerd door huisartsen. Binnen de fysiotherapie heb ik horen zeggen dat deze specifieke aandoening behoorlijk zeldzaam is. Hoe het ook zij, veel mensen komen met schouderklachten bij de huisarts en hebben dan opeens zo’n slijmbeursontsteking. De slijmbeurs is een soort kussentje dat zich onder het dakje van de schouder bevindt. Dit kussentje is blootgesteld aan voortdurende druk, en gaat dan irriteren en ontsteken. Overbelasting wordt genoemd als de voornaamste oorzaak.

Mijn ervaringen met de slijmbeursontsteking

Ik heb inmiddels aardig wat mensen behandeld die deze diagnose van de huisarts ontvangen hebben. Bij al deze mensen heb ik gevonden dat de schoudergordelspieren op spanning staan.
Bij het manueel druk uitoefenen op deze schoudergordelspieren wordt dezelfde herkenbare pijn gevoeld als die men gedurende de dag voelt en waarvan men dacht dat het door de slijmbeursontsteking kwam. Bovendien worden de klachten aanzienlijk minder wanneer deze spieren op regelmatige basis behandeld worden. Ik zeg niet dat er in deze gevallen nooit sprake geweest is van een slijmbeursontsteking, maar soms lijkt het daar wel een beetje op.

SONY DSC

Oorzaak van slijmbeursontsteking

Als we kijken naar de oorzaak van de slijmbeursontsteking, dan wordt vaak overbelasting genoemd. Maar overbelasting van wat? Hoe bedoel je? Heb ik de schouder teveel en te zwaar gebruikt? Nou dat zit zo: de spieren raken overbelast door overmatig gebruik, hierdoor ontstaat er spierspanning in de spieren. De spieren zijn dan wat verkort en zorgen zo voor een voortdurende trek of druk op andere weefsels, zo ook de slijmbeurs. De slijmbeurs kan hierdoor ontstoken raken.

Oorzaak en oplossing van schouderklachten in zijn algeheel

Zowel de slijmbeursontsteking als andere schouderklachten hebben bijna altijd als oorzaak de gespannen spieren. Mocht er toch wat aan de hand zijn met de zenuwen of het gewricht, dan komt dat vaak ook weer door spierspanning. De pijn die ervaren wordt is echter vaak het directe resultaat van gespannen spieren. Hiermee is de oplossing dus ook vrij simpel te beredeneren: Krijg de spieren weer ontspannen. Wat je sowieso kan doen is de spieren masseren. Maak een afspraak bij mij of een andere masseur die de juiste spieren weet te vinden zodat jij geholpen wordt. Spierspanning komt vaak niet zomaar, dat heeft altijd een oorzaak. Hierover kun je in andere blogs meer lezen.

Heb je schouderklachten en wil je er graag van af!? Twijfel dan niet een afspraak in te plannen. Iedereen is uniek, maar jouw klachtenpatroon ben ik vast al eens eerder tegengekomen. Er is vaak meer aan te doen dan je denkt! Stuur ons een bericht via het contactformulier, via de mail of bel meteen om een afspraak in te plannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *