Waar komt de pijn vandaan?

Waar komt de pijn vandaan bij artrose, osteoporose, neuropathie, hernia, ischias en reuma?
Bij al deze ziektes/aandoeningen spelen er zaken die ervoor zorgen dat het lichaam ergens niet functioneert.
Maar is de pijn altijd alleen maar uit deze aandoeningen afkomstig?

Voorbeeld

Neem bijvoorbeeld neuropathie, een aandoening van de zenuwen. Een vrouw die ik eens behandelde was hiermee gediagnosticeerd. Haar pijn begon in het onderbeen en breidde zich uit naar de rest van haar lichaam. Toen ik haar voor het eerst zag kon ze amper lopen met een rollator en had ze slapeloze nachten van de pijn. Zowel zij als haar man meenden dat de pijn kwam door de neuropathie. Dit hadden ze van de specialist gehoord. Dus logisch ook!
nerve-cell

Hoe heb ik haar behandeld?

Toen ik haar behandelde heb ik haar geadviseerd om te wachten met de operatie die al gepland stond. Gelukkig was de neurochirurg ook erg terughoudend om haar te opereren, dus dat gaf ons wat tijd. Ik ben bezig gegaan met het onderbeen, en alleen maar het onderbeen. Ik wilde laten zien dat de pijn in het onderbeen minder kon worden! Want als ze dat zou ervaren, dan zou ze waarschijnlijk ook geloven dat de rest van de pijn kon verdwijnen, die was immers ontstaan vanuit het onderbeen. En als ze kon ervaren dat de pijn minder kon worden door mijn massagebehandeling, dan kon ik haar wellicht ook meekrijgen in het idee dat de pijn uit de spieren komt. Ik voelde namelijk ontzettende spierspanning in de spieren van het onderbeen en ik zag een vrouw voor me zitten die helemaal op spanning stond door die verschrikkelijke pijn.
worried girl

Waarom was ze zo gespannen?

Ze had naast verschrikkelijke pijnscheuten ook nog eens onzekerheid: “Wat is er nou aan de hand met mij?
Als specialist in het ontstaan van spierspanning, als ik mezelf zo mag noemen, zag ik bij haar wel 20 rode vlaggen voor het ontstaan van spierspanning. Zij en haar man echter, waren er nog steeds heilig van overtuigd dat de pijn simpelweg kwam door een ziekte die op haar was gekomen.

Toen werd de pijn minder

In deze casus duurde het behoorlijk lang voordat de pijn ook maar een beetje minder werd. Soms was het zelfs erger geworden. Je snapt dat de twijfel en de angst bij het echtpaar alleen maar toenam hierdoor. Om eerlijk te zijn begon ik zelf ook te twijfelen waarom die spierspanning zo lang bleef. En waarom de pijn zo ontzettend heftig was. Maar toen was er die ene dag… ik denk de vierde behandeling in de vierde week. Toen kwam ze binnen met een lichte glimlach op haar gezicht. En ze liep een stuk beter!
sunrise

Heel voorzichtig kwam er hoop

Hoop is belangrijk! Het geeft rust. Hopeloosheid geeft stress. Toen de klachten minder waren geworden, maar nog steeds heel hevig waren hebben we naast het onderbeen ook de voeten en het bovenbeen behandeld. Langzaam maar zeker klommen we omhoog richting herstel. We kwamen op één lijn te staan in het ontstaan van de pijn, namelijk door de spierspanning. Helaas heb ik door omstandigheden de behandelperiode niet af kunnen ronden, maar ik ben benieuwd of ze helemaal pijnvrij had kunnen worden.

Hoe het ook zij. Dit heeft me aan het denken gezet:
Van de pijn die mensen hebben bij ziektes, hoe groot is het deel dat afkomstig is door spierspanning?
Ik denk dat het antwoord is: minstens het overgrote deel en in sommige gevallen misschien zelfs alle pijn.

Tot slot een filmpje!

Ben van Cranenburgh wordt in Nederland door velen gezien als dé autoriteit op het gebied van chronische pijn. Hij zegt er het volgende over in dit korte filmpje.

One comment on “Waar komt de pijn vandaan?

  1. Op het moment dat ik bij Ruben kwam had ik behoorlijk last van tintelingen in de knieholtes. Na 1 behandeling is deze jeuk/prikkels uit mijn knieholtes verwijderd. We zijn nu aan de slag met de kramp in de kuiten en tintelingen in beide voeten en pijn in de rechterarm.

    Het is even afwachten of hier ook resultaat is te behalen. Zoals het nu lijkt gaat het hier om verdikkingen in de pezen die waarschijnlijk trigger points zijn. Door zeer intensieve massage hopen we hier ook te scoren.

    Op dit moment lijkt het erop dat we een lichte verbetering hebben. N.a.v. de diagnose neuropathie heb ik via tips op internet dry needling en acupunctuur geprobeerd, wat geen resultaat op leverde. Door hem en zijn behandeling heb ik de hoop dat er nog meer herstel van de spier- en zenuwpijn zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *