Wanneer begonnen de klachten?

Als je de oorsprong van de klachten weet, dan geeft dat informatie in hoe je weer van de klachten afkomt.
Klinkt logisch toch?

Ik vraag vaak aan cliënten: Wanneer begonnen de klachten? De antwoorden die ik hierop krijg zijn in vier categorieën te verdelen en helpen om een beeld te krijgen van de oorsprong van pijnklachten. Lees maar eens mee en kijk of de start van jouw klachten ook in een categorie past. Dit kan je helpen om de klachten terug te sturen naar waar ze vandaan kwamen.

Wat nog wel even gezegd moet worden: ik ga er in deze categorieën vanuit dat er diagnostiek plaatsgevonden heeft, door mij of door een ander, en dat er geen ziekmakende processen spelen die de klachten veroorzaken.

Categorie 1: Heftige periode
De klachten kwamen tijdens een zware tijd in mijn leven. Ik voelde me toen zo rot en toen zijn de klachten begonnen.

Categorie 2: De klachten kwamen langzamerhand opzetten
De klachten kwam langzamerhand opzetten, het begon in de onderrug(bijvoorbeeld) en spreidde zich toen over andere delen van het lichaam.

Categorie 3: Onbekend
Ik heb er al zo lang last van, sinds dat ik me kan herinneren. Volgens mij als tiener al!

Categorie 4: Trauma
Toen en toen heb ik een auto-ongeluk gehad, en toen zijn de klachten begonnen.

Heb je een categorie in je hoofd waar jij in past?
Dan gaan we nu verder naar het leuke deel: hoe kan deze informatie mij helpen om de klachten terug te dringen?

Categorie 1: Heftige periode
In deze categorie is het, heel kort en misschien cru gezegd, belangrijk om de dingen die gebeurt zijn een plekje te geven en los te laten. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld iets met je familie aan de hand is, een scheiding of een ziekte. Dan kan het niet prettig of zelfs lomp voelen om het los te laten, want het is toch familie, je lijdt met elkaar mee. Hoewel dit waar is, vreten de zorgen erover jou van binnen op en laten niks van je over als je ze niet een halt toe roept. Dus denk eerst even aan jezelf, want niemand is er bij gebaat dat jij klachten ontwikkeld of zelfs ziek wordt. Wist je trouwens dat zorgen maken ongeveer hetzelfde is als jezelf wurgen totdat er iets gaat disfunctioneren in je lichaam? In het Engels is zorgen maken ‘to worry’, dit stamt af van ‘wyrgan’, waar wij ons woord ‘wurgen’ vandaan hebben. Er valt nog veel meer te zeggen over deze categorie.

Categorie 2: De klachten kwamen langzamerhand opzetten
Dit is vaak wat meer graafwerk. En waar graven we naar? Naar het oordeel in je hart. Je bent aan het rondlopen en veroordeelt jezelf ergens enorm in. En misschien wel op meerdere gebieden. Dit zorgt voor angst, en dat zorgt op z’n tijd weer voor stress. Je loopt met stress rond. De pijn kijkt voorzichtig om de hoek om je lichaamsdeel bij lichaamsdeel over te nemen. En dat is ook wat er gebeurt, je krijgt steeds meer klachten en het baart je zorgen. Als je niet weet hoe je de stress kan stoppen kan dit catastrofaal eindigen. Je bent erg hard naar jezelf, en dus ook naar anderen. Vraag maar eens om je heen of men jou een ‘hard persoon’ vindt. Misschien ben je wel zo verbitterd geworden dat er niet veel mensen meer zijn die met jou door een deur kunnen.
Het is belangrijk dat je liever wordt naar jezelf. Dat je niet de wereld op je schouders wil dragen. Want, let’s face it, is het tot nu toe gelukt? De dingen waar je naar streeft zijn wel goed, maar ze leiden tot iets negatiefs in jou. Ook over deze categorie valt heel veel meer te zeggen.

Categorie 3: Onbekend
Als je niet meer weet waar de pijn vandaan kwam, dan is bovenstaande categorie waarschijnlijk al lang geleden bij jou gebeurt. Pijn kwam om de hoek kijken en nam steeds meer gebied in over jouw lichaam. Dit kan op zeer jonge leeftijd al het geval zijn. Denk aan een baby die ongewenst de moeder uit kwam. Een ouderstel dat vaak ruziemaakte, of niet meer bij elkaar is.
Als je sinds je jonge jaren al pijnklachten kent heeft het waarschijnlijk te maken met iets wat ongezond is gegroeid in je opvoeding. Hier kun je nu nog steeds stress over ervaren. Denk bijvoorbeeld aan verlatingsangst en dat je daardoor snel eenzaam wordt. Om even heel persoonlijk te worden. In mijn geval was er net een ongeboren kindje overleden vóór mij. En moeders die dit meegemaakt hebben weten dat het op de één of andere manier heel moeilijk kan zijn om van het volgende kind te houden. En weet je, je hoeft helemaal niet precies te weten waar het nou allemaal vandaan komt, maar wat je wel mag weten is dat je ontzettend waardevol bent, en niets hoeft te bewijzen. Zoek plekken op waar er van je gehouden wordt en laat deze liefde toe. Dit gaat je rust geven en dit is ook je medicijn tegen de pijnklachten. Je kan meer vinden over ‘klachten n.a.v. opvoeding’ in deze blog: http://massagehomminga.nl/opvoeding2/

Categorie 4: Trauma
Het kan zijn dat je lichamelijk gebrek hebt opgelopen door een trauma. Heel letterlijk kun je bijvoorbeeld een been missen. Daardoor kan je lichaam minder goed functioneren. Ook kan het zijn dat je lijdt aan een ziekte als bijvoorbeeld Parkinson of Reuma. Dit hoeft niet te betekenen dat al jouw pijnklachten door deze ziekte komen. Dit is een belangrijke! Patiënten gooien vaak alles op de ziekte die ze hebben. Ook specialisten en therapeuten hebben hier een handje van. In veel gevallen komen de klachten gewoon alsnog uit de hiervoor genoemde categorieën. Met name bij progressieve (steeds erger wordende) ziekten. Hier kunnen namelijk zorgen en angst een grote rol spelen. Dit zorgt voor veel spierspanning en kan belachelijk veel pijn veroorzaken. Je kan hier meer over lezen in deze blog: http://massagehomminga.nl/waarkomtdepijnvandaan/

We zijn allemaal unieke mensen met een uniek verhaal. Maar onze angsten komen vaak erg overeen. Ik hoorde laatst iemand zeggen dat vrouwen langer leven omdat ze hun problemen van zich af praten. En dat zou zomaar waar kunnen zijn. Praat erover met iemand die je vertrouwt, want een opgekropte zorg is een garantie voor lichamelijke klachten en ziektes. Tot slot wil ik tegen je zeggen dat je veel waard bent en dat ik niet zonder jou zou willen, ook al ken ik je nog niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *