Rugpijn, hoe kom je er van af?

Langdurende rugpijn

Auteur Blog Massagepraktijk Homminga

door RUBEN HOMMINGA

Iedereen heeft wel eens rugpijn gehad. Het gaat meestal vanzelf over, het lichaam herstelt zichzelf. Maar wat als dit niet gebeurt? Wat is er dan aan de hand met je rug? Je kan je gemakkelijk zorgen gaan maken.

Waar komt de rugpijn vandaan?

In de meeste gevallen ontstaat de rugpijn geleidelijk en is het zeurend aanwezig. In andere gevallen schiet het er ineens in bij het stofzuigen, werken in de tuin of het opstaan na een tijd zitten. In beide gevallen wil je graag weten wat dit voor pijn is en waar het vandaan komt. Bij nader onderzoek wordt ons vaak verteld dat er iets mis is met onze houding, dat we scheef zijn, dat we te slap zijn (in de kleine coördinatieve spiertjes) of dat er slijtage is. Maar waar komt de pijn dan vandaan? Raakt er een zenuw bekneld? Is er een ontsteking? Deze informatie wordt maar weinig gedeeld met rugpatiënten. En logisch ook, want vaak is er volgens medici sprake van ‘aspecifieke rugpijn’.

Dokter onderzoekt oorzaak pijnklachten

Aspecifieke rugpijn

Aspecifieke rugpijn is slechts een mooi woord voor: ik weet niet waar de pijn vandaan komt, laten we maar wat algemene behandelingen in een behandelplan stoppen en hopen dat het overgaat.

Ondertussen is het voor jou moeilijk om rustig te blijven als je niet weet waar je klachten vandaan komen. Je kan bijvoorbeeld moeilijk omgaan met het gebrek aan erkenning als je thuiskomt zonder duidelijk oorzaak van je rugpijn. Je kan het gevoel hebben dat anderen denken dat je je aanstelt. Of je verliest hoop dat de rugpijn ooit nog zal overgaan omdat zelfs de experts geen oorzaak kunnen vinden. Deze onrust speelt meestal een rol in het in stand houden van de rugpijn, maar daarover later meer.

Oorzaak

Zonder kennis van de échte oorzaak van een probleem kun je natuurlijk nooit effectief tot een oplossing komen. De oorzaak van aspecifieke rugpijn is echter niet ingewikkeld. Het is spierspanning die de rugpijn veroorzaakt. De lange (gebundelde) rugspieren en de vierkante spier in de zij spelen vaak de grote rol in rugpijn klachten. Om de één of andere reden blijven de spieren gespannen en kunnen ze moeilijk meer ontspannen. Zo aspecifiek is je rugpijn nu niet meer. We kunnen immers duidelijk de oorzaak van je rugklachten aanwijzen.

Effectieve behandeling

De oplossing van “aspecifieke” rugpijn is tweevoudig. Namelijk een oppervlakkige behandeling en een dieper gelegen behandeling. De oppervlakkige behandeling houdt in dat de spieren losgemaakt worden. De dieper gelegen behandeling is het voorkomen dat deze opnieuw gespannen raken. Vergelijk het met een bijensteek waarbij het gif het probleem is, maar de angel laat steeds weer nieuw gif los als je deze niet ook verwijderd.

Massage van de rug

Oppervlakkige behandeling

Om de spieren te laten ontspannen kun je verschillende maatregelen nemen. Voorbeelden hiervan zijn: triggerpoint therapie, dry needling en massage. Triggerpoint therapie en dry needling zijn vaak erg heftig. De pijn die het nadien met zich meebrengt kan de spieren juist weer laten aanspannen. Een massage met goede communicatie tussen therapeut en cliënt wat betreft de intensiteit is het meest effectief. Hierbij is uiteraard ook van belang dat de masseur de juiste plekken weet te vinden. Massage biedt ook gelegenheid aan de dieper gelegen behandeling, zo vang je twee vliegen in één klap.

Dieper gelegen behandeling

Spierspanning komt terug omdat er onrust is. Vaak is dit duidelijk merkbare onrust en soms is dit helemaal niet merkbaar, maar ligt het onder het gevoelsoppervlak. Life events als een verhuizing, een nieuwe baan, een geboorte of overlijden kunnen veel onrust geven. Maar in werkelijkheid ligt dit veel complexer. Toch vindt onrust altijd zijn oorzaak in één gemeenschappelijke psychologische wortel. Dat is namelijk de overtuiging dat er iets mis is met ons en dat we hard aan het werk moeten om dit te fixen. Herkenbaar?

Geef een antwoord