Triggerpointtherapie


Waarom je moet kiezen voor Massage Homminga? Een massage bij ons is anders. Wij geloven dat pijn ontstaat door spierspanning, wat op zijn beurt veroorzaakt wordt door mentale druk. Dankzij onze fysiotherapeutische expertise zijn wij in staat beide succesvol te behandelen. Door deze doelgerichte aanpak kun jij snel weer pijnvrij verder!

Triggerpointtherapie

Bij Triggerpointtherapie gaan we samen op zoek naar, de naam zegt het al, triggerpoints. Een ander woord voor triggerpoints is spierknopen. Natuurlijk weten wij waar ze vaak voorkomen, maar de communicatie tussen behandelaar en gemasseerde blijft daarin belangrijk. Die communicatie is ook van belang als we het hebben over de intensiteit van de behandeling. Het hoeft niet veel pijn te doen om toch meer ontspannen spieren te krijgen. Pijn is een grote oorzaak van spierspanning, daarom is het belangrijk om niet teveel napijn te hebben na een behandeling. Heb je toch aardig wat pijn na een behandeling? Probeer dan goed te ontspannen en laat het lichaam z’n werk doen, want er is nu wel een betere doorbloeding. Er wordt goed rekening gehouden met de mate van gevoeligheid/pijn tijdens de behandeling en eventuele napijn.

Triggerpointtherapie

Triggerpointtherapie kan het best toegepast worden door middel van massage. De masseur moet ervaring hebben met het behandelen van gespannen spieren en ook goede anatomische kennis bezitten om te kunnen improviseren. Andere technieken die kunnen helpen bij triggerpoints zijn:

  • Dry needling; Met een dun naaldje rechtstreeks in de triggerpoint prikken.
  • Manuele triggerpoint compressie; Aanhoudende druk geven op de triggerpoint.
  • Rekken; Rekken van desbetreffende spier, denk bijvoorbeeld aan de kuitspier.
  • Warm-koud therapie; Koelen en/of iets warms op de spier leggen.
  • Contract-relax (aanspannen en ontspannen)
  • Leren ontspannen van de spier (bijvoorbeeld middels de myofeedback apparatuur)
  • Houdingsadviezen en oefeningen

Hoeveel massagebehandelingen er nodig zijn is afhankelijk per persoon en hoe lang de klachten al aanwezig zijn. Iemand die bijvoorbeeld al jarenlang schouderklachten heeft is over het algemeen langer onderweg naar herstel dan iemand die sinds twee maanden nekklachten heeft.

Maar wat zijn triggerpoints nou eigenlijk?

Triggerpoints worden ook wel spierknopen genoemd. Het is een spier die lokaal gespannen is. De rest van de spier is ook wel gespannen, maar de triggerpoint is het plekje waar de pijn het ergste is en waar je ook een “knoop” kan voelen in de spier. De behandeling zorgt ervoor dat deze knopen uit de spieren verdwijnen zodat het weer los en pijn vrij aanvoelt. Meer over triggerpoints vind je hier: Triggerpoints hoe en wat.

Triggerpoints; een hype van deze tijd?

Triggerpoint behandeling is de laatste jaren een hype geworden. Waar het daadwerkelijk op neer komt is een spier die overbelast geraakt is. Die overbelasting kan door twee dingen komen. De eerste is overbelasting door teveel gebruik, bijvoorbeeld bij herhalende werkzaamheden. Rechtshandige kappers hebben bijvoorbeeld weleens last van de rechter schouderspieren. De tweede is overbelasting door niet-functioneel aanspannen van de spieren, je gebruikt een spier die je eigenlijk niet nodig hebt op dat moment. Denk hierbij aan het optrekken van de schouders wanneer je met stress bij een laptop zit te werken. Het heeft geen nut dat je de schouders optrekt, en toch doe je het. Vaak is het een combinatie van deze twee vormen van overbelasting.

Waarom zou je voor ons kiezen?