Buikpijn, wat is de oorzaak?

Buikpijn, wat is het?

door RUBEN HOMMINGA

Buikpijn is ontzettend vervelend. Helemaal wanneer er geen duidelijk oorzaak lijkt te zijn. Het kan je onzeker en angstig maken. Wat is er met mij aan de hand? In deze blog wil ik een oorzaak van buikpijn naar boven brengen die ontzettend onderbelicht is in de medische wereld. Namelijk, dat de pijn komt van uit de spieren. Dit is de meest voorkomende oorzaak van buikpijn, met name wanneer er gezegd wordt dat er geen aanwijsbare oorzaak gevonden kan worden. Maar ook wanneer er wel een oorzaak wordt genoemd zoals ‘prikkelbaar darmsyndroom’, ligt het toch vaak aan de spieren in de buik.

Laat je buikpijn onderzoeken

Buikpijn kan veel verschillende oorzaken hebben. Laat je bij aanhoudende klachten onderzoeken door een huisarts. Komt er niet een duidelijke(!) oorzaak naar voren, lees dan verder wat wel de oorzaak kan zijn. Ook bij een duidelijke oorzaak kun je soms het best de spieren behandelen. Gespannen spieren kunnen namelijk alsnog het onderliggend probleem zijn.
Andere aanwijzingen dat het probleem in de spieren zit:

  • Naast de buikpijn ook last van de rug, nek en schouders
  • Vaak steek in de buik bij inspanning of spannende situaties
  • Een gevoel hebben van onrust, vermoeidheid en stress
buikpijn, wat is het?

Buikspieren

De buikspieren houden de ingewanden bij elkaar en helpen je, net als andere spieren, je lichaam te kunnen bewegen. Maar ze staan er ook om bekend aan te spannen wanneer er iets spannends staat te gebeuren of wanneer iemand angstig en onzeker is. Wanneer deze onrust en angst voortduurt kunnen de spieren gespannen raken en buikpijn veroorzaken. De spanning is vaak onbewust aanwezig, en de spieren worden dan ook onbewust aangespannen. Wanneer dit vaak aan de hand is (of voortdurend), dan raken de buikspieren overbelast en ontstaat er spierspanning.

Behandeling van buikpijn

Wanneer we als hypothese aannemen dat de buikpijn veroorzaakt wordt door de buikspieren, dan is het nu zaak om deze spieren te laten ontspannen. De meest effectieve methode hiervoor is massage van de buik. De rechte, de schuine en de overdwarse buikspier moeten gemasseerd worden met de juiste intensiteit. Niet te hard, want dat geeft teveel pijn. De pijn geeft op zijn beurt weer spanning. Niet te zacht, want dan maak je de spieren niet los, maar aai je er slechts overheen. Daarnaast is het belangrijk dat de behandelaar kennis heeft van de anatomie.

De oorzaak van spierspanning

Nadat de spieren zijn los gemasseerd is de buikpijn vaak meteen al minder (of anders) aanwezig. Na één of twee dagen merk je dat het losser voelt en dat de pijn minder is geworden. Let wel, bij buikpijn die langer aanwezig is kan dit ook pas na een tweede of derde behandeling gebeuren. De vermindering van buikpijn houdt meestal één of twee week aan waarna de pijn weer terugkomt. Laat je een aantal keer achter elkaar masseren om echt van de buikpijn af te komen. En ga daarnaast ook na wat de spierspanning zou kunnen veroorzaken. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met je werk of je thuissituatie.

Wat kunnen wij jou bieden?

  • Een kwalitatieve massage waarbij de juiste spieren gemasseerd worden met de juiste intensiteit.
  • Tips en trucks om je buik te ontspannen.
  • Je helpen er achter te komen waar de spanning in de buik vandaan komt. Hier hebben we een bijzondere expertise in ontwikkeld.

Geef een antwoord