De Goedste mensen hebben de veelste spierspanning!

De goedste mensen hebben de veelste spierspanning

door RUBEN HOMMINGA

Na wat jaren ervaring als fysiek therapeut kom ik er steeds meer achter dat pijn in het lichaam meestal door spierspanning komt. Waar ik ook achter kom is de meest voorkomende oorzaak van deze spierspanning. Namelijk omdat we te goed (willen) zijn.

Omdat er zoveel mensen zijn die hier last van hebben heb ik besloten hier voor jullie wat over te schrijven.

We zijn te goed?

De typische cliënt die met nek- of rugklachten bij ons binnenloopt heeft ook spanning in de rest van het lichaam. Alleen is de spanning in andere delen van het lichaam net iets minder dan in de nek of rug. Je wil niet al te veel invullen, maar er bestaat dan een hele grote kans dat deze persoon zichzelf te veel onder druk zet. Hij of zij wil van alles, maar de energie ontbreekt om het daadwerkelijk te doen.

Als een echt calvinistisch Nederlander zijn bepaalde deugden erg belangrijk. Werkheiligheid, soberheid en ingetogenheid. Heb je naaste lief als jezelf. Er zijn veel mensen die vanuit een enorm hart dit met alle liefde doen. Alleen soms een beetje teveel… ik heb me er zelf ook jarenlang aan schuldig gemaakt. Totdat een goede vriend mij vertelde om egoïstisch te worden!

Egoïsme

Egoïstisch is een woord wat negatief voelt. Maar voor de “te goede mensen” onder ons is het precies wat we nodig hebben om te horen. Net als dat je het ene kind aanmoedigt om het huiswerk te maken en het andere kind moet zeggen wat vaker plezier te maken. Of de trainer die de ene sporter moet aanmoedigen meer te trainen en de ander juist daarin moet remmen.

Veel mensen met algehele spierspanning zijn niet egoïstisch genoeg. Al dat geven zonder aan jezelf te denken leidt tot een lege “energie bankrekening”.

Rood staan

Je komt zelf tekort en toch geef je aan anderen. Dan kom je in het rood te staan. Als je lang genoeg in het rood staat zal je systeem steeds minder functioneren. Je creativiteit neemt af, je bent sneller moe, de levenslust neemt af, relaties staan op spanning en ook je lichaam gaat protesteren. Het is tijd om verstandiger met je energie om te gaan! Wees egoïstischer.

tijd voor verandering massage

De goedste mensen hebben de veelste spierspanning

Het kan zijn dat het tijd is voor een radicale verandering. Het kan zijn dat het tijd is om niet meer “jij” centraal te hebben staan, maar juist “ik”. Immers, je kan niet geven wat je niet eerst hebt ontvangen. Zet in rustige tijden regelmatig wat energie op je spaarrekening zodat je wat overhebt in noodgevallen. En als je nu in een noodsituatie zit en je hebt geen spaarpotje. Dan is om hulp vragen helaas alles wat je kan doen. Totdat je rekening bijgevuld is leef je dan tijdelijk slechts met het noodzakelijke. The bare neccesities, of zoals Baloe zegt: de ‘bear’ neccesities.

En vergeet niet: Je hebt niets te bewijzen. Je draagt geen verantwoordelijkheid over de ander (behalve je jonge kinderen natuurlijk) en je bent een leukerd! Het is slechts je goedheid die problemen veroorzaakt. Neem een stapje terug, neem tijd om de boel in balans te krijgen en vind je energie terug!

Lees ook: Holistische massage

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. C Hermans

  Hallo Ruben,
  Wat een leuk stukje. Ik ben ook zo iemand inderdaad. Al 6 jaar chr. pijn in bovenrug, schouders nek en kaken agv jaren lange mentale en fysieke overbelasting, en zelfs met pijn maar doorgaan (neerwaartse spiraal).
  Na het lezen van het zeer verhelderende boek “De pijn de baas” (Frits Winter) en gesprek met rev. arts, nu bezig met het omzetten van de knop (ben ook door al mijn reserves heen). Gestart met holistische massages, combi van praten en masseren vind ik erg fijn. Mijn spierspanning (vooral trapezius en kaakspieren)is nu helaas zo hoog opgelopen dat ik merk dat massages – voorlopig – ook geen ontspanning meer geven. Mijn spieren zijn er niet meer vatbaar voor oid en gaan soms zelfs in de weerstand dus een soort “tegenreactie”. In het verleden hielpen massages wel nog tijdelijk Is dit iets dat jij vaker ziet in de praktijk?

  1. Beste C,

   Alleen losmaken van de spieren is niet altijd genoeg. Maar vaak is de massage ook niet stevig en specifiek genoeg.
   De oorzaak van de spierspanning vinden en “oplossen” is natuurlijk de beste weg.

 2. Renée Van veen

  Hallo C, heb je ook al eens faciale-therapie geprobeerd
  Sukses

Geef een antwoord