Gelukkig zijn
door RUBEN HOMMINGA
Het GEHEIM om van je slechte dagen goede dagen te maken
Klaar voor wat gave inzichten die toekomstige slechte dagen veranderen in goede dagen? Ga er even lekker voor zitten.
Soms heb je van die dagen dat alles goed gaat. Je voelt je amazing, je bent gelukkig, je hebt energie voor alles en je voelt je creatief. Dan heb je van die dagen dat het niet zo goed gaat. Je voelt je shit, je kan je nergens voor motiveren en er komt niks van waarde uit je handen. Als slechte dagen je default mode is, ik spreek uit ervaring, dan kun je op die goede dagen snel angst ervaren. ‘Hoe lang zou ik dit vrolijke volhouden‘.
En dan komt weer dat moment dat je flipt en weer helemaal terugschiet in je slechte kant. En je denkt ‘zie je wel, daar ga ik weer’. Je verliest de hoop dat je ooit gelukkig zal worden. Logisch ook, toch? Helemaal als een professional op dit gebied tegen je zegt dat dat depressieve nou eenmaal een beetje bij je past. Al woog dat bij mij nog niet eens zo zwaar, koppig als ik ben.
Op naar goede dagen
Maar hoe kom je zover dat je altijd, of in ieder geval overwegend, goede dagen hebt. Hoe kom je in een leven terecht waarin je altijd een vredig gevoel hebt? Altijd gelukkig zijn. Wat er ook voor gekke dingen gebeuren, waar de wind ook heen waait?
Ten eerste is het belangrijk dat je weet dat jij niet die negatieve, motivatieloze, energieloze, chagrijnige en depressieve gozer of meid bent. Identificeer je hiermee niet! Identificeer je niet met enige negatieve versies van jezelf!
Dus, op die goede dagen maak je kennis met je echte zelf!!! Ja, echt, dat ben jij!
Jezelf zijn
Met deze kennis gaan we door naar de vraag:
Waarom ben ik vaak niet mezelf?
Het antwoord op deze vraag is simpel. Je echte, vrolijke, gelukkige, productieve ikkie wordt onderdrukt.
Waardoor?
Door gedachten dat je niet goed genoeg bent, door het gemis van bevestiging, door het gemis van echte innige liefde, door het gemis van een knuffel. Je voelt je niet gekend, niet gezien, niet gehoord.
Toch? Daarom is het ook zo belangrijk dat de papa’s en mama’s overdreven vaak aan hun kinderen laten zien, maar vooral ook zeggen, hoe bijzonder ze zijn. Hoe leuk ze zijn. Dan zit dat er lekker stevig in.
Samenvattend, jij bent niet de slechte versie van jou. Je bent de goede versie van jou.
Jij bent leuk! Sluit je af van alles wat zich hiertegen verheft.
Oude wijsheid
Heb ik dit zelf bedacht, of heeft dit toevallig voor mij (mega) gewerkt?
Waarschijnlijk had ik dit niet als oplossing kunnen geloven als ik het zelf bedacht had. Het klinkt behoorlijk idealistisch, en die magie raak je al snel kwijt in deze harde wereld, toch?
Nee, ik heb toegepast wat al heel lang geleden door iemand opgeschreven is, in het meest gelezen boek ter wereld. Een boek dat barst van wijsheden die ons leren om te leven en te genieten van het leven.
Op een slechte dag, zegt de auteur, dan gaat dat een beetje als volgt:
“Wat ik namelijk teweegbreng, doorzie ik niet, want niet wat ik wil, dat doe ik, maar wat ik haat, dat doe ik.”
Behoorlijk diep hé?
Ik doe wat ik niet wil.
Klinkt herkenbaar als je jouw slechte dag voor ogen neemt?
Je wil wel op tijd uit bed, je wil wel gezond ontbijten, je wil wel zingend naar je werk reizen, je wil wel vriendelijk zijn in het verkeer, enz… MAAR JE DOET HET NIET!
De auteur schrijf verder:
Nu ben ik het echter niet meer die dit teweegbrengt, maar de zonde die in mij woont.
Wat? Hij geeft zichzelf niet de schuld ervan? Hij schuift het af op iets wat in hem zit, maar waarmee hij zich totaal niet identificeert. Alsof je een splinter in je vinger hebt. Het zit in je, maar je bent niet dat stukje hout.
Vrijheid om echt tot rust te komen
Hij schrijft verder, neem er even tijd voor, het zijn ingewikkelde zinnen:
Want het goede dat ik wil, doe ik niet, maar het kwade, dat ik niet wil, dat doe ik.
Als ik nu dat doe wat ik niet wil, breng ík(!) dat niet meer teweeg, maar de zonde die in mij woont. Ik ontdek dus deze wet in mij: dat, als ik het goede wil doen, het kwade dicht bij mij ligt.
Wauw, het feit dat jij slechte dagen hebt lijkt dus gebaseerd op een soort wet. Net als zwaartekracht, of andere natuurwetten.
Juist op het moment dat jij het goede wil doen, dan is het kwade dichtbij.
Ik kwam er een tijd geleden achter dat deze wet heel zichtbaar is bij jongeren die streng worden opgevoed, bijvoorbeeld in de kerk, of door een strenge vader. Deze jongeren schieten vaak juist in het rebelse, ze zijn er klaar mee ONDERDRUKT te worden. Ze willen VRIJ zijn.
En dit is wat jij ook nodig hebt als je vaak slechte dagen hebt. Je hebt vrijheid nodig!
Als je jezelf vrij geeft van “goed zijn” ga je een megaverandering tegemoet. Geef het gevoel op dat jij allemaal goede dingen moet doen.
Als je dit zou doen, wat zou er dan gebeuren?
Optie A: Je slaat helemaal los, je doet alles wat God verboden heeft. Je raakt aan de alcohol of een andere verslaving en vergooit je leven. Om ‘m even te overdrijven.
Optie B: Je komt EINDELIJK echt tot rust. En de echte jij krijgt eindelijk de ruimte om zich te laten zien. Je slaapt goed, je eet gezond, je bent energiek en creatief.
Stap in de vrijheid!
Durf je het aan? Hier is moed voor nodig hé?
Ik heb zelf een beetje een alles of niks houding in het leven. Toen deze keuze mij gesteld werd, had ik er geen problemen mee om de uitdaging aan te gaan. Al vond ik het wel spannend, en waren er in het verloop van dagen regelmatig momenten dat ik twijfelde aan mijn beslissing.
Maar wat je er voor terugkrijgt is een versie van jezelf die leuker is dan je je ooit had kunnen voorstellen. Ik had het niet geloofd als iemand mij destijds had verteld hoe mijn leven er over 2-3 jaar uit zou zien.
Ik geloofde niet dat ik gelukkig kon zijn, altijd gelukkig. Maar guess what, ik ben het! En als ik het kan zijn, dan jij ook!