Je hart is de bron van je bestaan

Je hart is de bron van je bestaan

Auteur Blog Massagepraktijk Homminga

door RUBEN HOMMINGA

Het orgaan dat we ‘hart’ noemen is het belangrijkste orgaan van je lichaam. Dit orgaan is eigenlijk een grote spier met opvulkamers dat bloed pompt. Bloed is het transportmiddel van ons lichaam. De vaten waar het bloed doorheen gaat zou je de infrastructuur kunnen noemen. Het bloed zelf is dan het daadwerkelijke verkeer dat over de wegen rijdt. Het bloed komt langs de spieren en langs de organen en dropt daar de nodige voedingsstoffen (en zuurstof) en neemt de afvalstoffen weer mee. De voedings- en afvalstoffen zijn dus eigenlijk de lading van de vrachtwagens.

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden

Ik heb jaren geleden bij een distributiecentrum van supermarkten gewerkt. Hier kwamen voortdurend vrachtwagens aan die afvalproducten van de supermarkt kwamen brengen. Als medewerkers was het onze taak om dit zo neer te zetten dat het gesorteerd weer meegenomen kon worden. Bepaalde dingen zoals de kratjes waarin nieuw voedsel de supermarkt binnenkomt werd bovendien eerst schoongemaakt voordat het weer een andere vrachtwagen in ging.

Ons lichaam is een superfabriek

Onze lichamen werken niet veel anders dan de supermarkten van een stad. Er moeten iedere dag nieuwe producten in de schappen komen te staan. Om dit te kunnen bereiken moeten deze producten met vrachtwagens op de juiste plek gebracht worden. Je lever en nieren hebben voeding nodig, maar ook de spieren in je ledematen. Je lichaam distribueert met ongelooflijke intelligentie de juiste stoffen op de juiste plek. Hier komt het hart in actie. Het hart stuwt het bloed door het lichaam zodat het op de juiste locatie zijn lading kan afgeven.

Files zijn ook de ergernis van je lichaam

Waarom zijn files zo vervelend? Het haalt de efficiëntie uit je dag. Je had zoveel meer kunnen doen als je niet in de file had gestaan. In je lichaam komen ook files voor. Je kan zelf een file van je bloedbanen simuleren door tegen de muur te gaan zitten op een onzichtbare stoel. Als je dit een halve minuut of langer doet dan voel je al snel een file ontstaan in je bovenbenen. Men noemt dit wel verzuring omdat er een ophoping van zure afvalstoffen plaatsvind. Beetje net als die zure mensen in de file 🙂

Waarom heb ik hypertonie?

Zoals hiervoor genoemd komt hypertonie door overbelasting van spieren door te lang aanspannen en te weinig rustpauzes. Je zult wellicht denken: Maar ik sport helemaal niet! Hoe kan het dan dat ik mijn bilspieren (voorbeeld) overbelast heb? Fantastische vraag! Want als je van de fysiotherapeut of huisarts hoort: Het komt door overbelasting. Dan weet je eigenlijk nog niks. Misschien ben je een hardloper en denk je echt dat je nu minder moet gaan trainen dan anderen in je loopgroepje. “Tja, mijn fysio zegt dat ik overbelast ben“. Nee! Hoogstwaarschijnlijk belast je niet teveel, maar rust je gewoon te weinig. En met rusten bedoel ik niet inactiviteit, maar het loslaten van de spieren wanneer je ze niet hoeft te gebruiken, bijvoorbeeld als je zit te werken bij de computer. De reden dat iemand hypertonie ontwikkeld is haast nooit teveel sporten, als het al voorkomt. Het is gewoon dat je de spieren niet los kunt laten tijdens fysieke rustmomenten.

Waarom kan ik de spieren niet loslaten op rustmomenten?

Waarschijnlijk herken je wel het optrekken van de schouders als je bij de computer aan het werk bent. Een ander voorbeeld hiervan is het samentrekken van de billen tijdens bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek. Je hebt het vaak niet eens door, maar spieren trekken samen wanneer jij druk ervaart. Je ademhaling is dan vaak ook oppervlakkiger. Je hebt geen vrede, maar onrust. Als je je in deze situatie bevind zul je je werk minder goed kunnen doen, want er is minder focus. Je vergeet sneller dingen en je wordt sneller moe. Je motivatie neemt snel af en je raakt snel afgeleid. Facebook is niet de reden dat je afgeleid raakt, dat ben je zelf. Als Facebook er niet was, dan was er wel wat anders. Dus waarom kan ik de spieren niet loslaten op rustmomenten? Omdat ik geen rust heb. Ik doe soms met mensen een ademhalingsoefening waarbij je helemaal inademt, 3 seconden vasthoudt en dan rustig uitademt. Er zijn mensen die het ontzettend lastig vinden om rustig uit te ademen. Uitademen is namelijk een vorm van loslaten…

Hoe krijg ik rust!? ZEG HET ME!

Innerlijke vrede wordt nagejaagd in deze tijden. Vaak wordt er gekeken naar oosterse religies, of in ieder geval de praktische kant ervan: de oefeningen. Want ja, we zijn wel nuchtere hollanders hé? In mijn optiek vind je daarin soms wel bruikbare handvaten, zoals bijvoorbeeld wat ademhalingstechnieken leren zoals ik die zelf ook wel eens aanleer in de praktijk.
De echte oplossing vind je in je hart. Zowel in fysiek als in psychologisch opzicht is je hart de bron van het bestaan. In je hart kunnen namelijk gedachten opgeslagen worden in de vorm van een overtuiging. Stel je vader heeft altijd tegen je gezegd dat je een goede autocoureur zou kunnen worden. Als kind ben je nog niet in staat keuzes te maken over wat je wel en niet gaat geloven, dus neem je dit aan en ligt dit verzegeld in je hart. Tot aan je dood zul je waarschijnlijk van binnen overtuigd zijn van het feit dat je een goede autocoureur had kunnen zijn. Ook al slaat dit helemaal nergens op, want het was überhaupt nergens op gebaseerd. Snap je? Het hoeft niet iets logisch te zijn.

Zoals een mens denkt, zo is hij

Gedurende de dag worden er voortdurend gedachten jouw kant op geslingerd. Soms zijn het slechts gedachten die in je opkomen en andere keren is het iemand anders die iets van jou vind. Deze gedachten komen binnen via je oren en hoeven helemaal niet in je hart te landen. Je hart is namelijk een stad met een poortwachter. Je kan je voorstellen dat de poortwachter in je hoofd zit. Gedachten die bij de poort komen zien daar dus eerst de poortwachter. Jij hebt volledige controle over de poortwachter. Jij kan dus kiezen, net als ik, welke gedachten toe te laten en welke niet.
Een tijdje terug speelde ik met wat kinderen een spelletje. We hadden een mandje met opgevouwen papiertjes. Op deze papiertjes stonden woorden als “Jij bent heel waardevol” en “Wauw, wat ben jij mooi”, maar ook woorden als “Jij bent onnozel” en “Jij zal nooit wat bereiken”. We hadden ook een prullenbak en een hart van ijzerdraad waarin papiertjes opgehangen konden worden. Eén voor één mochten de kinderen een papiertje openvouwen en vervolgens het papiertje ophangen in het hart of weggooien in de prullenbak. Als je dit een kind van jongs af aan leert zal dit een skill worden die hen ontzettend gaat helpen in het leven. Je beschermt het kind voorlopig nog even voor de harde wereld, maar er zullen altijd gekke gedachten op het kind afkomen. En hoe geweldig is het als deze gedachten niet in het hartje terechtkomen.

Gooi slechte gedachten over jezelf in de prullenbak en verzegel goeie gedachten in je hart

Wil je van stress af? Wil je rust? Waak over je hart. Wees een verstandige poortwachter over de stad. Ga luisteren naar goede dingen over jou. En weet je, dat is ook de waarheid. Ik geloof dat jij waardevol bent, meer dan je je zelf kan voorstellen.

Geef een reactie