Nekpijn, waar komt het door?

Nekpijn, waar komt het door?

Auteur Blog Massagepraktijk Homminga

door RUBEN HOMMINGA

Wereldwijd staat pijn aan de nek op nummer 3 van de musculoskeletale klachten (klachten aan spieren en skelet). Als je op zoek gaat naar de oorzaak van nekpijn doe je dat tegenwoordig eerst via Google. Veel informatiebronnen zullen je dan vertellen dat nekpijn (en ook rugpijn) komt door zwakke spieren, scheve wervels of een slechte houding. En ga je naar een fysiotherapeut, chiropractor of een andere therapeut dan hoor je dezelfde oorzaken meestal.

Je ziet deze zienswijze ook terug in de keuze voor behandelmethode

  • Oefeningen doen om de spieren sterker te maken.
  • Manuele correctie op de wervels.
  • Houdingscorrectie met daarbij behorende oefeningen.
  • aanschaf van producten als zalfjes, nieuw “ergonomisch” kussen of voedingssupplementen.

Wat is bijna(!) altijd de oorzaak van nekklachten?

Triggerpoints in de nekspieren. En er zijn gelukkig ook veel fysiotherapeuten die dit wel inzien en behandelen. Triggerpoints zijn lokale spierverstijvingen en het komt eigenlijk neer op dat de gehele spier gespannen is, ook wel hypertonie genoemd.

Behandelingen die horen bij de zienswijze van Triggerpoints?

Triggerpoint therapie

Eén van de mogelijke behandelmethodes van triggerpoints die heel vaak wordt ingezet is ‘Triggerpoint therapie’: het meest pijnlijke plekje keihard indrukken en dan wachten tot de pijn afneemt. Toch heeft deze therapie niet altijd de gewenste resultaten. Het wordt namelijk te pas en te onpas ingezet om triggerpoints te behandelen. Wanneer iemand nog teveel pijn heeft en niet weet hoe om te gaan met de pijn dan is het helemaal niet verstandig om dit toe te passen. De pijn die het nadien oplevert zal alleen maar meer spanning veroorzaken in desbetreffende en omliggende spieren. Pijn is namelijk een grote oorzaak van spierspanning.

Dry Needling

Een andere behandelmethode lijkt er sterk op en heet ‘Dry Needling’: Het lijkt een beetje op Triggerpoint therapie, maar dan niet met de vinger drukken, maar met een naaldje in de spierknoop prikken. Dit kan nog pijnlijker zijn dan triggerpoint therapie en is vaak niet een goede keuze om dezelfde reden als dat triggerpoint therapie dat niet is.

Rekken

Dan heb je nog ‘Rekken’: Het kan goed werken omdat je de gespannen spieren uit elkaar trekt en zo ruimte creëert voor het bloed om de afvalstoffen weer mee te nemen. Maar niet alle spieren zijn optimaal te rekken en rekken is niet specifiek genoeg.

Massage

Nog één is ‘Massage’. Massage is niet altijd massage. Zoveel therapeuten, zoveel verschillende massages er bestaan. Wat is nou belangrijk? Dat de massage op de juiste plek wordt uitgevoerd en dat de massage afgestemd wordt op jouw lichaam. Dat het dus niet te hard is, maar ook niet te zacht. Massage wordt al eeuwenlang therapeutisch toegepast en is, mits op de juiste manier uitgevoerd, een zeer effectief middel. Lees hier meer over onze massages.

Om de klachten juist te behandelen moet je weten waar de klachten vandaan komen

Maar al deze dingen, ja ook wat ik zelf doe, is allemaal slechts symptoombestrijding als we niet kijken naar de oorzaak van de klachten. Je wil niet weten hoeveel mensen er wekelijks naar de fysiotherapeut gaan om zich te laten masseren. Onder het mom van onderhoud en voorkomen dat het erger wordt. En die functie heeft het ook. Je bestrijd de symptomen omdat je niet weet hoe je het klachtenpatroon kan stoppen. En dat is best sneu…

Aspecifieke klachten

In de fysiotherapie worden klachten waarbij geen duidelijk oorzaak is ‘aspecifieke klachten’ genoemd. Als fysiotherapeut doe je een screening en kijk je of er een aandoening is aan de spieren, botten, gewrichten of zenuwen. Ook zijn er een aantal rode vlaggen die erge ziektebeelden uitsluiten. Als er uit deze testen niks komt worden de klachten vaak ‘aspecifiek genoemd’. Als de therapeut niet weet waar de klachten wegkomen, waarop baseer je dan je behandelmethode?

Waar komen die nekklachten dan wel vandaan?

Zoals eerder genoemd hebben nekklachten bijna altijd te maken met spierspanning. Hypertonie is bijna altijd direct of indirect de oorzaak van nekklachten. Ik geloof zelf dat de beste symptoombestrijding een gerichte massage is. Afgestemd op de persoon in kwestie. En wat is zo mooi aan massages? Het geeft je ondertussen tijd om te kletsen. En dit is belangrijk. Want tijdens het kletsen leer je iemand kennen. Je hoort hoe iemand in het leven staat en hoe iemand met verschillende situaties omgaat. Dit is hele belangrijke informatie voor de therapeut!

De jongen met hevige nekpijn

Als stagiair behandelde ik eens een jongen van een jaar of 18-22. Hij had best hevige nekklachten. De fysiotherapeut in kwestie wist niet goed waar het vandaan kwam. Er leek immers niks mis te zijn met het weefsel, alleen de spieren waren gespannen. Ik wist toen nog niet wat ik nu weet, dus ik behandelde hem door met hem te sporten in de oefenzaal en mobilisaties toe te passen van de nekwervels. Dit hielp echter niets. Ik dacht: laat ik me eens in hem interesseren, vragen wat hij zoal doet overdag. Hij vertelde een beetje over zijn dagen en noemde daarbij kort dat hij van gamen houdt. Ik zag bij hem dat dit iets was wat hij erg leuk vond, dus ik vroeg verder. Toen er langzamerhand een band en ook vertrouwen ontstond werd hij meer open over zijn dagritme. Hij vertelde dat hij vaak hele nachten door “gamed”.

Wanneer in de psychologie iemand behandeld wordt voor een verslaving is het ten eerste belangrijk dat deze persoon zich niet veroordeeld voelt door de behandelaar. Wat doen mensen die zich veroordeeld voelen namelijk? Ze verschuilen zich, vanuit schaamte. Terwijl de verslaafde zich veroordeeld voelt kom je dus belangrijke informatie nooit te weten. In het geval van bovenstaande jongen met nekpijn was dit essentiële informatie om hem van zijn klachten af te helpen. Hij had namelijk een patroon in zijn leven ontwikkeld dat de klachten in stand hield. Overigens, het is discutabel of het nachten door gamen nou met name de spierspanning veroorzaakt of het feit dat hij zich er schuldig over voelde.

Nekpijn komt door spierspanning; spierspanning komt door spanning in iemands leven

Bij iedereen die ik behandel met wie ik een beetje band heb opgebouwd kom ik er na verloop van tijd achter dat er spanning zit in het leven van diegene. Deze spanning kan uiteenlopende redenen hebben. Je hebt bijvoorbeeld de zakenman wiens vader nooit zijn waardering richting hem heeft uitgesproken. Hij werkt en werkt in de hoop succesvol te worden en de goedkeuring van zijn pa te krijgen. Of de vrouw die gescheiden is met haar man, maar zich daar ontzettend schuldig over voelt. Of dus de jongen die geen zin in heeft in school en liever de hele dag spelletjes speelt bij de computer en zich daar schuldig over voelt. Maar eigenlijk komen al deze redenen samen in één gemeenschappelijke bron van waaruit de spanning ontstaat. Waar komt de spanning vandaan? Wat is die gemeenschappelijke bron van stress?

Concluderend, waar komt spierspanning (en dus nekpijn) ten diepste vandaan?

Ieder persoon met spanning in zijn of haar leven is ten diepste beschadigd van binnen. Niet letterlijk dat er iets kapot is, maar op hartsniveau. Wij mensen zijn niet slechts biomechanische apparaten. Alsof je even de werveltjes kan losduwen en even de spieren kan losmasseren om vervolgens er weer tegenaan te kunnen. Als er in je hart iets niet lekker zit, dan resulteert dat in angst en stress. Dit is bijna altijd de oorzaak van spierspanning en dus lichamelijke pijn. En wat heeft ons hart dan nodig om te horen? Dat we er mogen zijn, dat we goed genoeg zijn, dat we geliefd zijn. Helaas zegt de maatschappij om ons heen vaak het tegenovergestelde: Laat eerst maar eens wat zien, dan houden we daarna van je. Wellicht klinkt deze conclusie te zweverig voor je, of misschien te makkelijk, dat kan ik me voorstellen. Luister dan eens naar de mensen die goed geholpen zijn bij ons, die bij tal van andere therapeuten zijn geweest zonder het gewenste resultaat. Enkele getuigenissen hiervan staan op de homepagina. Ten slotte wil ik afsluiten met een spreuk uit de oudheid. Namelijk: “Van alles waarover je waakt, waak vooral over je hart, het is de bron van je leven.”

Geef een antwoord