Pijn in benen, wat is de oorzaak?

Pijn in de benen, wat is de oorzaak?

door RUBEN HOMMINGA

Pijn in de benen is een vervelende kwaal. De benen voelen naast de pijn vaak zwaar en vermoeid aan. Hierdoor heb je minder zin in de dagelijkse dingen. Zo kan het al snel je kwaliteit van leven behoorlijk in de weg staan. Tijd om dit op te lossen dus! Wees niet gevreesd, de oplossing is in de meeste gevallen simpel en logisch.

 

Oorzaak van pijn in de benen

Pijn in de benen kan verschillende oorzaken hebben. Er kan gedacht worden aan gewrichten, spataderen en oedeemvorming, maar de meest voorkomende oorzaak is spierspanning. Bovendien kan spierspanning de voorheen genoemde aandoeningen veroorzaken. Spierspanning komt wanneer de spieren in de benen overbelast zijn. De overbelasting is het gevolg van overmatig aanspannen, maar eerder nog van “ondermatig” ontspannen.

pijn in de benen

Pijn in de benen: een spierprobleem

Een spier is een soort fabriek die voedingsstoffen en zuurstof behoeft. Het product is dat de spier kan samentrekken. Hierbij worden afvalstoffen geproduceerd. Het transport van de voedings- en afvalstoffen gebeurt middels kleine bloedvaatjes die overal dwars door de spier heen lopen. Wanneer een spier aanspant is er tijdelijk geen transport mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een spier die langzamerhand verzuurt bij aanspannen. Een spier raakt gespannen wanneer de spier moeite heeft met ontspannen. Hierdoor ontstaat een gebrek aan transport en functioneert de spier logischerwijs minder goed.

Moeite met ontspannen

Wanneer de spieren gespannen zijn is bijna altijd zo dat men moeite heeft te ontspannen. Dit kan soms in de eigen ervaring heel anders zijn. Men denkt ontspannen te zijn, maar is dat in werkelijkheid niet. In werkelijkheid worden de spieren vaak aangespannen vanuit het onderbewuste.
Zo graven we steeds dieper naar de oorzaak van pijn in de benen, ofwel de oorzaak van spierspanning, ofwel de oorzaak van moeite met ontspannen.

Wat valt er te doen aan pijn in de benen?

Als je wat rondkijkt op het internet is er van alles te doen tegen pijn in de benen. Bijvoorbeeld voeding, slaap, beweging en houding  Er spelen veel factoren een rol in het ontstaan en onderhouden van deze klachten. Zelfs wanneer er een gewrichts- of spierziekte als oorzaak wordt aangewezen valt er vaak toch nog veel te bereiken als de spieren behandeld worden. Dat is namelijk het eerste wat er moet gebeuren. De spieren zitten vast? Laten we ze dan losmaken!

Massage

Massage is de meest efficiënte en lichaamsvriendelijke manier om de spieren in de benen los te maken en zo de pijn in de benen tegen te gaan. Het effect van een massage kan vaak al na een eerste behandeling worden gevoeld. Belangrijk bij een massage behandeling is de kwaliteit ervan. Een massage kan geen effect hebben gehad omdat de intensiteit te laag lag. Of te veel pijn hebben opgeleverd omdat deze te intens was (door de pijn ga je ook juist weer aanspannen). Bij een massage van kwaliteit is het effect op pijn in de benen enorm!

Hoe voorkom je dat klachten terugkomen?

Vaak hoor je dat mensen gemasseerd zijn voor hun pijn in de benen, maar dat de klachten later weer terugkomen. Hoe voorkom je dit?
Zoals eerder genoemd heeft de spierspanning een logische oorzaak. Een eerste stap kan zijn om jezelf de vraag te stellen: waar komt de spanning weg die ervoor zorgt dat ik de spieren onbewust aanspan?
Laat je hierbij helpen. Het is voor een ander vaak veel makkelijker aan te wijzen wat een mogelijke oorzaak van spanning kan zijn. Wij kunnen je hier ook bij helpen. Door jaren ervaring hebben we hier een bijzondere expertise in ontwikkeld.

Geef een antwoord