Pijn in elleboog komt door de onderarmspieren

Pijn in elleboog komt door de onderarmspieren

door RUBEN HOMMINGA

Pijn in de elleboog is een klacht die veel voorkomt. Na onderzoek kunnen er een tal van namen aan worden gegeven, zoals een tenniselleboog, artrose, slijmbeursontsteking, peesontsteking en noem maar op. Eigenlijk wel gek, want de oorzaak van pijn in de elleboog is vrijwel altijd hetzelfde, namelijk spierspanning van spieren in deze regio. Bij deze vrij eenvoudige diagnose past ook een simpele behandelwijze die bij ons keer op keer effectief bewezen is.

Het ontstaan van pijn in de elleboog

Een fysiotherapeut of andersoortig professional wil de oorzaak van de pijn onderzoeken en vraagt daarom vaak bij welke beweging er pijn ontstaat. Ook voelen we of we de pijnregio of we daar iets vreemds voelen en proberen we de pijn te reproduceren om er zo achter te komen waar de pijn vandaan komt. In onze jarenlange ervaring is pijn in en rondom elleboog vrijwel altijd te herleiden naar harde spieren. Gespannen spieren die bij indrukken de herkenbare pijn geven. Pijn in de elleboog, kun je dan wel stellen, ontstaat door spierspanning.
Soms bevindt de pijnlocatie zich meer op de aanhechtingsplek van de spieren. Dat komt omdat een gespannen spier qua lengte korter is en daarom een voortdurende trek levert op deze aanhechting. Hierdoor ontstaat er op de aanhechting na verloopt van tijd een probleem. De oplossing zit ‘m dan in het behandelen van de spier, niet van de aanhechting!

Hoe behandel je pijn in de elleboog effectief?

pijn in elleboog

Om pijn in de elleboog effectief te behandelen moeten de spieren van de onderarm losgemaakt worden. Deze spieren zijn het meest betrokken bij pijn in de elleboog. Het is hierbij verstandig ook meteen alle andere spieren mee te behandelen. Hiermee haal je de spierspanning uit de spieren en daarmee ook de pijnklacht. Zoals eerder al genoemd haal je zo ook de spanning van de aanhechtingen en zullen de pezen dus ook verlost worden van de voortdurende trek die erop kwam. Op directe wijze en indirecte wijze wordt zo het probleem verholpen.

Andere behandelingen zoals het trainen van de spieren heeft vrijwel geen zin, want daarmee wordt de spier niet per se losser, al kan het misschien wel wat bijdragen aan het losser maken.
De spieren rekken kan helpen, maar rekken is in de meeste gevallen gewoon niet specifiek genoeg. Je rekt dan als het ware om de gespannenheid heen.  Wij adviseren het niet, maar hebben er ook niets op tegen.
De beste behandeling om pijn in de elleboog tegen te gaan is door gewoon de juiste spier met voldoende intensiteit los te laten duwen. Soms moet je het niet moeilijker maken dan het is. Helemaal niet als de resultaten heel goed zijn!

Hoe voorkom je terugkeer van klachten?

De spieren raken niet zomaar gespannen, dat heeft een logische oorzaak. Namelijk overbelasting. Overbelasting kan betekenen dat je de spieren teveel en te intensief gebruikt, maar veel meer nog dat de spieren niet genoeg tot rust komen wanneer je deze niet gebruikt. Dit laatste komt door een spanning die in je lijf zit. Meestal heb je dan ook wel eens last in andere delen van je lijf. Lees hier meer over de psychologische (niet zweverige) redenen dat je spierspanning kan opbouwen in je lichaam: holistische massage.
Als je meer wil weten over het fysieke ontstaan van spierspanning dan kun je hier terecht: waar komt de pijn vandaan?
En als je eigenlijk wel klaar bent met die vervelende pijn in de elleboog, dan kun je natuurlijk ook gewoon een afspraak maken ons je laten helpen.

Geef een antwoord