Pijn in heup en bil, hoe los je het op?

Pijnklachten in heup en bil

Auteur Blog Massagepraktijk Homminga

door RUBEN HOMMINGA

Andere termen die passen bij pijn in de heup en bil zijn:

 • Bekkenklachten of bekkenbodempijn
 • SI gewricht ; pijn door schade aan het sacro-iliacaal gewricht
 • Ischias ; zenuwpijn van de nervus ischiadicus
 • Reumatoïde artritis van het heupgewricht
 • Ontsteking van pezen of slijmbeurs
 • Syndromen zoals het iliopsoas syndroom of piriformis syndroom
Pijn in de heup en bil kan erg heftig zijn. Maar In de meeste gevallen is het probleem helemaal niet zo ernstig als deze termen doen voorkomen. Zo is het piriformis syndroom bijvoorbeeld gewoon een spiertje die gespannen is geraakt. Deze kan ook echt wel weer tot ontspanning worden gebracht. En de meeste mensen met een ischias hebben helemaal geen zenuwpijn, maar slechts uitstralende pijn door gespannen bilspieren (hoe pijnlijk dat ook kan zijn).

De oorzaak van pijn in je billen

In sommige gevallen is de oorzaak van de pijn een beschadiging van een gewricht, pees, spier of zenuw. Maar in het overgrote deel is de oorzaak simpelweg hypertonie, de medische term voor spierspanning. Deze hypertonie veroorzaakt de pijn in de heup en bil.
Hypertonie kan bovendien zenuwen beklemmen, gewrichten laten vastgroeien en pezen laten ontsteken. Hypertonie is in bijna alle gevallen zowel de directe als de indirecte oorzaak van pijn in de heup en bil.

 

Het gevaar van syndromen

Spierweefsel is ontzettend gevoelig voor angst. Angst zorgt er namelijk voor dat de spieren voortdurend een beetje aanspannen, hierdoor neemt de doorbloeding dramatisch af en raken de spieren in gebrek. Zo ontstaat hypertonie.

Stel, een vrouw krijgt te horen dat zij een eng syndroom heeft aan de linker heup. Het automatische gevolg, bewust of onbewust, is dat zij het linkerbeen gaat ontzien. Ze gaat voorzichtig, maar eigenlijk krampachtig om met het linkerbeen. De spieren staan zo voortdurend paraat. Hierdoor vermindert de doorbloeding dramatisch en ontstaat door een syndroom – dat ironisch genoeg vaak hypertonie omschrijft – nóg meer hypertonie.

Uiteraard kan dit principe zich ook voordoen bij terminologie zoals beschreven aan het begin van dit artikel.

De oplossing tegen bil en heuppijn

Om de hypertonie tegen te gaan is één woord van uiterst belang: bloed! Het bloed moet weer door de spieren heen om de rotzooi op te ruimen. Zowel van de buitenkant als van de binnenkant is hier wat aan te doen.
Vanaf de binnenkant kun je zelf de ontspanning meer opzoeken zodat de spieren beter tot rust komen. De kleine haarvaatjes die dwars door de spieren lopen gaan hierdoor open staan en het lichaam herstelt zichzelf!
Vanaf de buitenkant kun je de spieren laten masseren door een specialist en zo de doorbloeding een stevige stimulans geven. Hierbij geldt de regel ‘hoe harder hoe beter’. Maar pas op dat de behandeling nadien niet teveel pijn oplevert, want pijn zorgt er weer voor dat je de boel aanspant.

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Ron Wolbert

  Is er ook een behandeling mogelijk in de omgeving van Enschede?

  1. Hoi Ron,
   Nee sorry, momenteel alleen in Zwolle. We hebben veel klanten buiten Zwolle, dus doen ons best zsm uit te breiden naar andere steden.

 2. LAPERE

  als je pijn hebt of krijgt bij het zitten, is dit dat ook aan de billen. mijn pijn begint dan bij het schaambeen waardoor ik, nog, amper kan zitten en liggen op die heup lukt ook niet meer. daarna verlies ik ook mijn evenwicht. aan de andere kant, van mijn lichaam, zit er vanaf 2005 al een heupprothese.
  wat is, bij mij, het probleem ?

  1. Beste,

   Dat klinkt als spierspanning. Het niet op de heup kunnen liggen en bij langer zitten. De bilspieren functioneren ook als balansspieren bij het lopen. Bij spierspanning is deze functie verminderd waardoor balansproblemen.

 3. Nermin

  Beste,
  Ik loop al weken lang met pijn in mijn rechter bil, heup, eigenlijk echte pijn in die omgeving. Als ik op mijn rechterzij heb geslapen, is het een hel om uit bed te gaan. Maar als ik 1maal bezig ben verminderd de pijn. Wat heb ik?

  1. Zeer waarschijnlijk spanning in de bilspieren. Dit verhaal hoor ik meerdere keren per dag. Het is goed te behandelen!

 4. Billie vries

  Super goed deze uitleg en het begrijpen van de pijn..ik lees deze vaker,na een aanrijding maakte ik een harde val op mijn bil en kreeg daardoor tijdens mijn werk in de horeca vaak uitval verschijnselen en kon ineens door pijn niet meer lopen.
  Onbewust spande ik mijn spieren uit verzet,25 jaar later heb ik nog steeds pijn,diepe massage bij fysio en thaise massage helpen enorm,loslaten van je angst voor pijn gaat hoop ik zorgen nu ik het begrijp dat de pijn eindelijk een plekje krijgt buiten mijn lijf!

  1. Heel gaaf Billie, thanks voor je reply.
   Angst voor het bewegen (vaak mede door verkeerde diagnostiek) is inderdaad één van de grootste redenen voor het in stand houden van spierspanning.

Geef een antwoord