Pijn in heup en bil, hoe los je het op?

Pijnklachten in heup en bil

Auteur Blog Massagepraktijk Homminga

door RUBEN HOMMINGA

Andere termen die passen bij pijn in de heup en bil zijn:

  • Bekkenklachten of bekkenbodempijn
  • SI gewricht ; pijn door schade aan het sacro-iliacaal gewricht
  • Ischias ; zenuwpijn van de nervus ischiadicus
  • Reumatoïde artritis van het heupgewricht
  • Ontsteking van pezen of slijmbeurs
  • Syndromen zoals het iliopsoas syndroom of piriformis syndroom
Pijn in de heup en bil kan erg heftig zijn. Maar In de meeste gevallen is het probleem helemaal niet zo ernstig als deze termen doen voorkomen. Zo is het piriformis syndroom bijvoorbeeld gewoon een spiertje die gespannen is geraakt. Deze kan ook echt wel weer tot ontspanning worden gebracht. En de meeste mensen met een ischias hebben helemaal geen zenuwpijn, maar slechts uitstralende pijn door gespannen bilspieren (hoe pijnlijk dat ook kan zijn).

De oorzaak van pijn in je billen

In sommige gevallen is de oorzaak van de pijn een beschadiging van een gewricht, pees, spier of zenuw. Maar in het overgrote deel is de oorzaak simpelweg hypertonie, de medische term voor spierspanning. Deze hypertonie veroorzaakt de pijn in de heup en bil.
Hypertonie kan bovendien zenuwen beklemmen, gewrichten laten vastgroeien en pezen laten ontsteken. Hypertonie is in bijna alle gevallen zowel de directe als de indirecte oorzaak van pijn in de heup en bil.

 

Het gevaar van syndromen

Spierweefsel is ontzettend gevoelig voor angst. Angst zorgt er namelijk voor dat de spieren voortdurend een beetje aanspannen, hierdoor neemt de doorbloeding dramatisch af en raken de spieren in gebrek. Zo ontstaat hypertonie.

Stel, een vrouw krijgt te horen dat zij een eng syndroom heeft aan de linker heup. Het automatische gevolg, bewust of onbewust, is dat zij het linkerbeen gaat ontzien. Ze gaat voorzichtig, maar eigenlijk krampachtig om met het linkerbeen. De spieren staan zo voortdurend paraat. Hierdoor vermindert de doorbloeding dramatisch en ontstaat door een syndroom – dat ironisch genoeg vaak hypertonie omschrijft – nóg meer hypertonie.

Uiteraard kan dit principe zich ook voordoen bij terminologie zoals beschreven aan het begin van dit artikel.

De oplossing tegen bil en heuppijn

Om de hypertonie tegen te gaan is één woord van uiterst belang: bloed! Het bloed moet weer door de spieren heen om de rotzooi op te ruimen. Zowel van de buitenkant als van de binnenkant is hier wat aan te doen.
Vanaf de binnenkant kun je zelf de ontspanning meer opzoeken zodat de spieren beter tot rust komen. De kleine haarvaatjes die dwars door de spieren lopen gaan hierdoor open staan en het lichaam herstelt zichzelf!
Vanaf de buitenkant kun je de spieren laten masseren door een specialist en zo de doorbloeding een stevige stimulans geven. Hierbij geldt de regel ‘hoe harder hoe beter’. Maar pas op dat de behandeling nadien niet teveel pijn oplevert, want pijn zorgt er weer voor dat je de boel aanspant.

Geef een antwoord