Pijn in linkerzij komt gewoon door de QL spier

Pijn in linkerzij komt gewoon door de QL spier

door RUBEN HOMMINGA

Pijn in de linkerzij is in 99% van de gevallen gewoon een spier die lastig doet. Ik heb het honderden keren gezien dat men wees naar de linker zij en dat het behandelen van de spieren wonderlijke resultaten gaf. Wonderlijk is hier erg subjectief. Voor ons is dit niet wonderlijk, maar voor de persoon in kwestie wel, want deze pijnklachten worden vaak helemaal niet erkend als komende vanuit de spieren. Waarom eigenlijk?

Waar komt pijn in de linkerzij vandaan?

De quadratus lumborum(QL), zo heet de spier die voor de pijn in de linkerzij zorgt. Waarom weten wij dat? Omdat bij het indrukken van deze spier de herkenbare pijn naar boven komt. We vragen dan of dit de herkenbare pijn is wanneer we de QL spier palperen. In bijna alle gevallen is dat dan de pijn waar men al tijden last van heeft.

Veelal wordt de oorzaak van pijn in de linkerzij gediagnosticeerd als artrose, zenuwpijn, scheve rug, aspecifieke rugpijn, spieren zijn te slap, scheve bekkenstand, noem maar op. Vervolgens moet blijkbaar de wervelkolom of het bekken rechtgezet worden of moet je aan de core training (buikspieren en balans e.d.). Deze zienswijze met bijbehorende behandeling kunnen wel wat helpen, maar missen de eigenlijke oorzaak en dieperliggende oorzaak van het probleem. Namelijk spierspanning in de QL spier die ontstaat door een te gespannen houding van dit (en omliggend) gebied. Die gespannen houding is vaak onbewust en kan ontstaan door angst voor verdere beschadiging, zorgen over de oorzaak van de klachten of stress. Ook kunnen werkhouding of een slechte matras of stoel wel meespelen, maar deze zaken zijn vaak zeer overrated.

pijn in linkerzij

Hoe behandel je de QL spier effectief?

Het is niet ingewikkeld als je de spier anatomisch weet te vinden en een geschikte intensiteit weet te kiezen waarmee de spier losgemaakt wordt. Helaas is de spier moeilijk bij jezelf te behandelen. De QL spier en omliggende spieren moeten losgemaakt worden met voldoende intensiteit, anders kom je niet door de spanning heen. Pijn in de linkerzij kan dus verholpen worden door massagetechnieken van o.a. de QL spier. Met de handen is deze spier moeilijk te bereiken. Wij gebruiken daarom vaak een massage houtje en een massagegun. Pijn in de linkerzij kan dus goed verholpen worden!

Het voorkomen van pijn in de linkerzij

Mocht de pijn in de linkerzij later terugkomen, dan is het belangrijk na te gaan wat de oorzaak is van de spierspanning in deze regio. Is het hele lichaam gespannen of alleen deze regio? Als alle spieren gespannen zijn kun je er wel vanuit aan dat er veel spanning in je lijf zit door mentale redenen. Als slechts een aantal spieren gespannen zijn dan denken wij vaak aan een gekke gewoonte, bijvoorbeeld je computerscherm links op je bureau hebben staan en daarom de hele dag je romp moeten roteren. Deze laatste categorie komt overigens niet vaak voor.

Meestal zit het hele lijf vast en kun je de oorzaak meer psychologisch ontdekken. Ook dit is zeer goed te behandelen en helemaal niet zweverig. We spannen namelijk de spieren aan als we van binnen heel hard aan het werk zijn, paraat staan en goed ons best willen doen met te weinig rust. Lees vooral deze blog over holistische massage.

Je kunt hier meer uitgebreid lezen over de meest voorkomende oorzaak van pijn in ons lichaam: waar komt de pijn vandaan?

Of maak snel een afspraak

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Rinus van der Molen

  0h oh , als 85- jarige man, heb ik bij bewegen pijn in de linkerzijde, vlak onder de onderste rib. Wat zou dit kunnen zijn. Bij niet bewegen heb ik geen pijn. Weet u het. De ql spier?

  1. Beste Rinus,
   Ja dat klinkt als de QL spier, als de pijn wat meer naar de buik gaat kan het ook de schuine buikspier zijn. Voel je vrij om verdere vragen te stellen, mag ook via de mail.

   1. Ferdi

    Hallo allemaal ik heb al sinds 1 week last van mijn linker zij en sinds vandaag ook aan mijn rechter zij wat kan het zijn.ik wordt er half 4 wakker van de pijn bijna elke dag.het is z o n doffe pijn en steken afentoe en behoorlijk krampen links en rechts.ik hoor vaker dat zoiets gebeurd bij mensen.ik hoop dat het niet ernstigs is.ik dacht misschien aan nierstenen maar hoop het niet.ik hoor graag van u

    1. Dat klinkt als de kwestie besproken in dit artikel. Maar met zekerheid kan ik het pas zeggen na een kort onderzoek. Je kan ook even mailen of bellen als je verder nog vragen hebt. Afspraak maken kan via knop bovenaan de website. Een fijne dag gewenst!

Geef een antwoord