Pijn in linkerzij komt gewoon door de QL spier

Pijn in linkerzij komt gewoon door de QL spier

door RUBEN HOMMINGA

Pijn in de linkerzij is in 99% van de gevallen gewoon een spier die lastig doet. Ik heb het honderden keren gezien dat men wees naar de linker zij en dat het behandelen van de spieren wonderlijke resultaten gaf. Wonderlijk is hier erg subjectief. Voor ons is dit niet wonderlijk, maar voor de persoon in kwestie wel, want deze pijnklachten worden vaak helemaal niet erkend als komende vanuit de spieren. Waarom eigenlijk?

Waar komt pijn in de linkerzij vandaan?

De quadratus lumborum(QL), zo heet de spier die voor de pijn in de linkerzij zorgt. Waarom weten wij dat? Omdat bij het indrukken van deze spier de herkenbare pijn naar boven komt. We vragen dan of dit de herkenbare pijn is wanneer we de QL spier palperen. In bijna alle gevallen is dat dan de pijn waar men al tijden last van heeft.

Veelal wordt de oorzaak van pijn in de linkerzij gediagnosticeerd als artrose, zenuwpijn, scheve rug, aspecifieke rugpijn, spieren zijn te slap, scheve bekkenstand, noem maar op. Vervolgens moet blijkbaar de wervelkolom of het bekken rechtgezet worden of moet je aan de core training (buikspieren en balans e.d.). Deze zienswijze met bijbehorende behandeling kunnen wel wat helpen, maar missen de eigenlijke oorzaak en dieperliggende oorzaak van het probleem. Namelijk spierspanning in de QL spier die ontstaat door een te gespannen houding van dit (en omliggend) gebied. Die gespannen houding is vaak onbewust en kan ontstaan door angst voor verdere beschadiging, zorgen over de oorzaak van de klachten of stress. Ook kunnen werkhouding of een slechte matras of stoel wel meespelen, maar deze zaken zijn vaak zeer overrated.

pijn in linkerzij

Hoe behandel je de QL spier effectief?

Het is niet ingewikkeld als je de spier anatomisch weet te vinden en een geschikte intensiteit weet te kiezen waarmee de spier losgemaakt wordt. Helaas is de spier moeilijk bij jezelf te behandelen. De QL spier en omliggende spieren moeten losgemaakt worden met voldoende intensiteit, anders kom je niet door de spanning heen. Pijn in de linkerzij kan dus verholpen worden door massagetechnieken van o.a. de QL spier. Met de handen is deze spier moeilijk te bereiken. Wij gebruiken daarom vaak een massage houtje en een massagegun. Pijn in de linkerzij kan dus goed verholpen worden!

Het voorkomen van pijn in de linkerzij

Mocht de pijn in de linkerzij later terugkomen, dan is het belangrijk na te gaan wat de oorzaak is van de spierspanning in deze regio. Is het hele lichaam gespannen of alleen deze regio? Als alle spieren gespannen zijn kun je er wel vanuit aan dat er veel spanning in je lijf zit door mentale redenen. Als slechts een aantal spieren gespannen zijn dan denken wij vaak aan een gekke gewoonte, bijvoorbeeld je computerscherm links op je bureau hebben staan en daarom de hele dag je romp moeten roteren. Deze laatste categorie komt overigens niet vaak voor.

Meestal zit het hele lijf vast en kun je de oorzaak meer psychologisch ontdekken. Ook dit is zeer goed te behandelen en helemaal niet zweverig. We spannen namelijk de spieren aan als we van binnen heel hard aan het werk zijn, paraat staan en goed ons best willen doen met te weinig rust. Lees vooral deze blog over holistische massage.

Je kunt hier meer uitgebreid lezen over de meest voorkomende oorzaak van pijn in ons lichaam: waar komt de pijn vandaan?

Of maak snel een afspraak

Dit bericht heeft 25 reacties

 1. Rinus van der Molen

  0h oh , als 85- jarige man, heb ik bij bewegen pijn in de linkerzijde, vlak onder de onderste rib. Wat zou dit kunnen zijn. Bij niet bewegen heb ik geen pijn. Weet u het. De ql spier?

  1. Beste Rinus,
   Ja dat klinkt als de QL spier, als de pijn wat meer naar de buik gaat kan het ook de schuine buikspier zijn. Voel je vrij om verdere vragen te stellen, mag ook via de mail.

   1. Ferdi

    Hallo allemaal ik heb al sinds 1 week last van mijn linker zij en sinds vandaag ook aan mijn rechter zij wat kan het zijn.ik wordt er half 4 wakker van de pijn bijna elke dag.het is z o n doffe pijn en steken afentoe en behoorlijk krampen links en rechts.ik hoor vaker dat zoiets gebeurd bij mensen.ik hoop dat het niet ernstigs is.ik dacht misschien aan nierstenen maar hoop het niet.ik hoor graag van u

    1. Dat klinkt als de kwestie besproken in dit artikel. Maar met zekerheid kan ik het pas zeggen na een kort onderzoek. Je kan ook even mailen of bellen als je verder nog vragen hebt. Afspraak maken kan via knop bovenaan de website. Een fijne dag gewenst!

     1. Een aantal weken pijn in de linkerzijde rugkant. Met name als ik lig en opsta vanuit mijn bed. Overdag geen last met bewegen. Voelt brandend, gekneusd lijkt wel, en lijkt toe te nemen. Kan er moeilijk uit bed komen en veel pijn tijdens deze actie. Als ik eenmaal zit of beweeg geen last, maar begint snachts en smorgens dus weer opnieuw. Weet u hoe dat komt?

     2. Ruben Homminga

      Beste Alie,

      Dank voor je bericht.
      Dit is een bekend beeld bij spierspanning in de Quadratus Lumborum.
      De behandeling is losmaken van de spier en indien nodig onderzoeken waardoor de spier gespannen is geraakt ter preventie.

 2. Gerdy

  Hallo.

  Ik heb al heel lang een zeurende pijn in de linkerzijde, net onder de ribben en uitstralend naar flank en rug.
  Voorheen alleen in rust. (Zitten)
  Ik moet daardoor altijd in beweging, blijf ik zitten dan kan gaat ademhalen ook pijn doen.Inmiddels voel ik de pijn ook bij bewegen, dan zit het wat lager.
  Zou het deze spier kunnen zijn?

  1. Ja, daar lijkt het wel op Gerdy. Klinkt erg vervelend.
   Het is gelukkig goed te behandelen! Zie ik je binnenkort?

  2. Wendy schrijver

   Goedemiddag,
   Ik heb al heel veel jaren pijn in me zij doktoren hebben er naar gekeken en er zijn foto’s gemaakt en echo’s maar niks te zien, nu ben ik al bij de fysio maar dat helpt ook niet echt.
   Ik heb al 10 jaar een neurostimulator vanwege de pijn in me rug en pijn in me benen, er zitten 2 leads in mijn rug die geven continu stoom af om zo de pijn te onderdrukken. Dat gaat nu heel goed maar
   Ben dus beperkt in het bewegen, ik sport om mijn spieren sterker te maken maar de moet zakt me in de schoenen want de pijn word alleen maar erger. DUS HELP

   1. We horen soortgelijke verhalen maar al te vaak. Er is gewoon wat te doen aan de pijn. Kom snel langs zou ik zeggen.

 3. Mario

  Hallo pijn in linker huep die daaarna tot in de schouder trekt vooraan beklevend gevoel op de longen krampen door heel linker arm wat kan dit zijn mvg mario

  1. Hoi Mario, je noemt veel verschillende pijnplekken. Klachten in linker heup, schouder en arm kunnen zeker komen door spierspanning. Ik zie het vaak. Dat beklevende gevoel op de longen komt me niet direct bekend voor als iets waar ik iets mee kan.

 4. Cobi

  Erge pijn in onderkant van duim, heb apetrotse en erken die pijn wel. Maar nu voelt het aan als ontsteking met steken content

  1. Hoi Cobi, check even of het rood, warm en gezwollen is, dat zijn symptomen van een ontsteking. Anders is het zeer wsch gewoon de spier waar het artikel over gaat.

 5. Inge

  Dag Ruben, ik heb af en toe een specifieke pijn, die voelt als een messteek, precies onder de onderste linker ribben , meer aan de achterkant dan aan de zijkant maar de pijn voelt ook uitstralend naar mijn zij en de voorkant.
  De pijnscheut komt heel plotseling, bv. in ruglig met de benen naar rechts, en dan met het terugbrengen van de benen naar het midden. Het trekt weg na ongeveer 5-10 minuten maar ben steeds voorzichtiger met draaien omdat het voelt alsof het weer kan gebeuren. Het voelt daarna ook soort van beurs en kan er niet goed op liggen, het staat strak.
  Denk je hier ook aan de QL spier?

  1. Hoi Inge,
   Die pijnbeschrijving hoor ik vaker. De beweging die je beschrijft past er ook precies bij. Je gebruikt dan de schuine buikspieren en/of de zijwaartse buiger van de rug (ql spier).
   Voorzichtig betekent gespannen. Dus als de voornoemde theorie klopt (kan ik niet online bevestigen) dan moet je vooral lekker blijven bewegen en het eens los (laten) maken. Succes! 🙂

 6. inge bekkers

  Dankjewel! Ga ik doen! Jammer dat zwolle te ver is… anders kwam ik op consult

 7. Helena Winkelaar

  Hallo Ruben

  Ik heb ook pijn in mijn linker zij maar ook aan die zijde last van mij rug ..kan het ook zijn dat je te zwaar bent??

  1. Beste Helena,
   Ja dat kan zo zijn 🙂
   Maar de pijn in de zij komt er niet per se van.
   Overgewicht is wel één van de redenen waardoor men gespannen raakt (door schuld en schaamte) en dus spierspanning (ook in de zij) kan ontwikkelen.

 8. Hillie moes

  Heb al weken last van erge pijn in mijn flank linker kant. Lijkt op ql als ik zo alles lees. Voor al d nachts is het een drama / ben nu aan de tramadol . Kunt u hier iets mee. Groetjes hillie moes

  1. Hillie, dat klinkt helemaal niet fijn.
   Ja ik kan daar zeer waarschijnlijk veel mee. Het lukt je om online in te plannen? Anders kun je altijd even bellen.

 9. Bastiaan Heming

  Ik heb ook geruime tijd van steken in de linkerzij,maar ook soms de rechterkant! Heb de dokter, en nu de internist precies verteld en aangewezen waar het zit! Niemand weet iets! Is afvallen ook een klacht als gevolg hier van?

  1. He Bastiaan,

   Zeer waarschijnlijk gewoon de QL. Losmaken wordt het vrijwel altijd meteen beter van.
   Ik hoor dit verhaal vaak dat niemand het weet te vinden. Dat is inderdaad heel vreemd. Ik weet ook niet waarom dat is.

 10. Saskia Sandie-Spier

  Hi Ruben
  Ik heb al een week klachten vanaf mijn flank(links)door naar mijn been.
  Pijnlijke spieren en moeilijk lopen en slapen.
  Gisteren naar de huisarts geweest die pijnstillers adviseerde.
  Wanneer ik wrijf over mijn been,is dit zeer pijnlijk..Wat doe ik hierbij?

  1. Hoi Saskia,
   Het klinkt simpelweg als gespannen spieren. Deze dus laten behandelen zodat ze minder gespannen worden. Ik kan uiteraard niets met volledige zekerheid zeggen zonder het zelf onderzocht te hebben.

Geef een antwoord