Pijn in onderrug, waar komt het vandaan?

Pijn in onderrug, waar komt het vandaan?

door RUBEN HOMMINGA

Pijn in de onderrug is een veel voorkomende klacht die hedendaags vaak behandeld wordt door veel oefeningen te doen of door middel van speciale manuele technieken. Maar toch zijn er veel mensen die last blijven houden. Een zeurende of schietende pijn die niet te verklaren lijkt door de professional. Is het een hernia? Zit er een zenuw vast? Staat mijn rug scheef? Ik hoop je in deze blog te overtuigen dat deze zaken maar heel zelden aan de hand zijn. En zelfs dan is het de vraag waar de pijn nou echt vandaan komt.

Waar komt pijn in de onderrug vandaan?

In mijn jaren als fysio en masseur kom ik er steeds meer achter dat onderrugklachten in bijna alle gevallen gewoon komt door spierspanning in de onderrugspieren. Hoe ik dat weet? Ik druk rustig op de spier en vraag dan of dat de herkenbare pijn geeft. Dan iets steviger, dan als het nodig is nog wat steviger. En men beaamt dan vrijwel altijd ‘JA, dat is ‘m’. Toch wordt bij de zoektocht naar de oorzaak van pijn in de onderrug lang niet altijd gezocht naar spierspanning. Er worden allerlei testen gedaan om hernia’s en andere extreme beelden uit te sluiten. Heel goed natuurlijk, maar wanneer er niets uit de testen komt luidt meestal de diagnose “aspecifieke rugpijn”. Oftewel: Er is geen duidelijke oorzaak van de pijn te vinden. Maar die oorzaak is er dus zeker wel, namelijk spierspanning in m.n. de spiergroep erector spinae en de quadratus lumborum.

pijn in onderrug

Is er een effectieve behandeling?

Om deze spierspanning in de lage rug te behandelen moet dit losgeduwd worden. Nu is dat met de handen te doen maar dat wordt erg zwaar als iemand dit de hele dag moet doen. Wij gebruiken daarom een massagegun om het algemeen los te krijgen en vervolgens een massagehoutje om de spieren specifieker te behandelen. En dit levert fantastische resultaten op. Zelfs bij de mensen met chronische rugklachten. De langer durende rugklachten zijn vaak gewoon rugklachten die nooit adequaat behandeld zijn. De oefeningen om de kleine spiertjes te trainen en zo de grote spieren meer te ontzien, zo luidt de theorie vaak, helpen bij de meesten maar amper, of slechts tijdelijk. Gelukkig is pijn in de onderrug erg goed te behandelen middels de kijkwijze die in deze blog wordt beschreven. Wij boeken succes na succesverhaal, ook als men al bij meerdere therapeuten en zelfs sportartsen zijn geweest.

Pijn in de onderrug op de lange termijn voorkomen?

Om op de lange termijn pijn in de onderrug te voorkomen is het van belang dat we de spieren naast het los laten maken niet opnieuw weer gespannen laten worden. Spieren, en ook de rugspieren, spannen we onbewust aan wanneer we spanning ervaren in ons binnenste. Het kan natuurlijk ook dat je een zwembad hebt gegraven, maar die klachten verhelpen zichzelf na verloop van tijd meestal wel weer. De spierspanning die echter ontstaat door onbewust aanspannen kan bestreden worden met ontspanning. Je kunt hier bijvoorbeeld meer over lezen in deze blog over holistische massage.

Je kunt hier meer uitgebreid lezen over de meest voorkomende oorzaak van pijn in ons lichaam: waar komt de pijn vandaan?
Mocht je zelf pijn in je onderrug hebben, maak dan snel een afspraak en laat ons je van je pijn afhelpen.

Geef een antwoord