Pijn rechterzij, de vierzijdige lendenspier

Pijn rechterzij, de vierzijdige lendenspier

door RUBEN HOMMINGA

Pijn in de rechterzij is een klacht die helemaal past bij de vierzijdige lendenspier, ook wel bekend als de quadratus lumborum. Wanneer je pijn hebt in deze regio is het, op een zeldzaam geval na, een kwestie van spierspanning in deze spier. Een vervelende zeurende pijn die zich vaak ook uitbreidt in de onderrug en bilregio. Gelukkig is het zeer goed te verhelpen als de therapeut de lendenspieren gaat behandelen.

Waar komt pijn in de rechterzij vandaan?

Zoals al gezegd komt pijn in de rechterzij meestal door hypertonie, spierspanning, in de quadratus lumborum. Een spier die zich bevindt in de onderrug en dan wat in de zij. De spier hecht zich aan je bekken, wervelkolom en onderste rib. De pijn ontstaat wanneer deze spier om wat voor reden dan ook gespannen is geraakt. Veelal ontstaat de spierspanning door een onbewust aanspannen van de spieren tijdens een periode van onrust, spanning of stress. Maar het kan ook zijn dat je (zoals ik dat zelf een keer had) een week op een matras met een kuil erin hebt geslapen. Het is lastig om zonder hulp deze spier weer helemaal los en dus pijnvrij te krijgen. Wanneer er geen adequate hulp geboden wordt, of zelfs wordt gezegd dat je er mee moet leren leven omdat er geen oorzaak is (ja dit heb ik meermalen gehoord van cliënten die vervolgens gewoon “genazen”), dan kan het op een gegeven moment chronisch van aard worden. Niet dat er dan niks meer aan gedaan kan worden, maar dat het dan steeds dieper vast gaat zitten. Als je zo doorgaat, kom je nooit af van die pijn in de rechterzij. 

pijn rechterzij

De behandeling van pijn in de rechterzij

Om de quadratus lumborum spier, waar de pijn in de rechterzij vaak vandaan komt, los te krijgen is het simpelweg van belang de spier los te duwen. Je ploegt de boel dan als het ware om. Door dit omploegen, waarbij de regio beschadiging/kneuzing ondervindt, ontstaat er doorbloeding en kan de spier na herstel weer zonder spanning functioneren. Laat dit door een professional met kennis van de anatomie doen, want voor je het weet zit je in een orgaan te prikken. Het is lastig en zwaar voor de therapeut om de spier met voldoende intensiteit te bereiken, wij bij Massage Homminga gebruiken hiervoor een massagehoutje of een kleiner opzetstuk van de massagegun. Het kan even pijnlijk zijn, maar je voelt na de eerste behandeling meteen al dat het losser is. De pijnverlichting in je rechterzij volgt ook. De duur van de behandelepisode is afhankelijk van hoe vast de spier zit en dus hoe lang de klacht al bestaat. Maar over het algemeen zet de verbetering na een eerste behandeling al behoorlijk in, en anders na de tweede of derde wel. Op deze manier ben jij binnen no-time af van de pijn in je rechterzij!

Hoe kun je blijvend pijnvrij blijven?

Op de lange termijn pijnvrij blijven is natuurlijk jouw doel. Het is ook ons doel om je niet afhankelijk te maken van onze behandelingen. Om dat te kunnen realiseren moet je weten hoe spierspanning in z’n algemeen ontstaat. In het kort ontstaat spierspanning (meestal) door het onbewust en niet functionele aanspannen van onze spieren. Een bekend voorbeeld is het optrekken van de schouders tijdens een spannend of stressvol moment. Of het samenknijpen van de billen als je het gevoel hebt niet goed te functioneren op het werk en de baas loopt langs. Dit doen we ook als dingen niet lekker lopen thuis of in relaties. Als we kopzorgen hebben kunnen we zelfs nachtenlang de spieren aanspannen. Om deze reden komt pijn in de rechterzij dus meestal niet in z’n eentje, maar doen de rug, nek, billen en benen vaak ook mee. Als jij dit bent raad ik je aan een afspraak bij ons in te plannen en zo hulp te zoeken.

Eerst nog meer lezen?
De psychologische oorzaak van spierspanning: deze blog over holistische massage.
De fysieke wijze waarop spierspanning ontstaat: waar komt de pijn vandaan?

Maak snel een afspraak en laat ons je van je pijn in de rechterzij afhelpen

Dit bericht heeft 19 reacties

 1. Maria Zwaan

  Pijn in mijn rechter zij. Niet te doen kan niet slapen. Plotselig gekomen .. echter 5 dagen grleden een foute fisio behandeling gehad. Kon s’avonds niet meer bewegen vande pijn..

  1. Koos Waltser

   Drie weken geleden anderhalf uur op een kruk gezeten, gewerkt met laptop aan tafel, door het drukke werk niet meer aan houding gedacht. Stond na anderhalf uur op om te gaan plassen, tijdens plassen opeens heftige pijn in rechterzij. Dat is nu over, maar nog wel zeurende pijn in rechterzij die zich verplaatst naar rechter ribben. Soms ook lichtelijke pijn in rug. Lopen verlicht enigszins. Kan dit het door u geschetste probleem zijn? Tijdje ging het goed, toch weer terug. Vooral als ik lang moet zitten…

 2. Jan Mertens

  Ik heb ook al een tijdje last van mijn rechterzij en kunnen niets vinden dus denk ik aan deze spier
  Mijn vraag is geen collega van u die mij hier ook voor zou kunnen behandelen.?
  Ik woon namelijk in Breda en dat is een beetje ver naar Zwolle als je daar een paar keer naar toe moet.

  1. Beste Jan,
   Ik ben aan het pionieren met deze zienswijze. Dus ik ken helaas niemand daar in de omgeving die het zo doet.
   Een alternatief kan zijn om eenmaal de reis te maken naar Zwolle en dan met die opgedane kennis en ervaring een geschikte sportmasseur te vinden in de buurt.
   Je kan ook altijd bij een fysiotherapeut aangeven die spier los te willen maken, maar die komen meestal met oefeningen, houdingscorrecties en gewrichtsmanipulaties.

 3. Koos Waltser

  Drie weken geleden anderhalf uur op een kruk gezeten, gewerkt met laptop aan tafel, door het drukke werk niet meer aan houding gedacht. Stond na anderhalf uur op om te gaan plassen, tijdens plassen opeens heftige pijn in rechterzij. Dat is nu over, maar nog wel zeurende pijn in rechterzij die zich verplaatst naar rechter ribben. Soms ook lichtelijke pijn in rug. Lopen verlicht enigszins. Kan dit het door u geschetste probleem zijn? Tijdje ging het goed, toch weer terug. Vooral als ik lang moet zitten…

  1. Beste Koos,
   Ja waarschijnlijk is dat een kwestie van een spier die op spanning staat. Met zekerheid kan ik dat pas zeggen wanneer ik het onderzocht heb.
   Spieren die mogelijk in de spanning zitten zijn de Quadratus Lumborum, Obliquus abdominis, erector spinae of de lattisimus dorsi. Je zou ze kunnen googlen om de locatie van de pijn te koppelen aan welke spier het mogelijk is die de pijn veroorzaakt. Of je komt hier een keer langs, dat is makkelijker 🙂

  2. Jolanda

   Beste Ruben,
   Ik heb pijn in mijn rechter zij, maar alleen als ik lig. Ik wordt wakker van de pijn als ik op mijn rechterzij lig. Draai ik weer terug ebt het nog even na maar gaat de pijn weer weg. Overdag nergens last van, draaien, bukken e.d. gaat opzich prima. Mijn HA denkt dat het tussenribspieren zijn maar ik denk zelf van niet met zoeken kwam ik dit artikel tegen. Zou het deze spier kunnen zijn?

   1. Beste Jolanda,
    Ja dat zou kunnen. Ik kan het helaas niet op basis van deze informatie met zekerheid zeggen.

 4. G I Melinga

  Last van mijn rechterzij,ik dacht eerst mijn nieren,maar ik weet het ook niet

  1. Waarschijnlijk is het de spier. Maar als je langskomt kunnen wij het voor je checken. En meteen een start maken aan de behandeling ervan uiteraard.

 5. Rob Moen

  Beste Ruben,
  Met interesse deze uitleg gelezen. Het zijn ook mijn klachten die verergeren bij zitten maar weggaan bij lopen. Staan is ook niet fijn. Gestrekt liggen is ook pijnlijk. Ik weet dat ik een flinke tijd geleden een verkeerde beweging heb gemaakt wat in eerste instantie niet pijnlijk was. Heb je enig advies? We wonen niet meer in Nederland dus een afpraak maken gaat helaas niet. Hartelijk dank!

  1. Beste Rob,
   Stevig los laten maken en normaal bewegen door de pijn heen, angstig beschermend gedrag houdt de spanning in stand. Dit zeg ik ervan uitgaande dat het een spier is, dat kan ik zo niet verifiëren. Je kan evt zelf checken of het de spier is door zijwaarts te liggen en omhoog te komen, dan wordt deze aangespannen. Het kunnen ook omliggende spieren zijn.

 6. C de Pater

  Als ik loop of lang staat begint de pijn als ik dan poosje ga zitten is het weer weg, zodra ik weer even loop gaat het weer mis soms lukt het om door te lopen dan wordt het ook weer minder of helemaal weg
  Zou dit ook een spier kunnen zijn

  1. Ja, dat klinkt zeker als een spierprobleem. Als de pijn op die fluctueert is er meestal sprake van spierspanning.

 7. Trudy

  Kunnen de klachten ook in beide zijden voorkomen? Ik heb ment name last van pijn in de zij met een uitstraling naar de onderrug en zijkant buik. De klachten verergeren als ik rechtop zit of zittend naar voren gebogen.

  1. Hoi Trudy, dank voor je reactie.
   Ja dat kan zeker. Ook de uitstraling naar onderrug en buik zijn erg bekende beelden. Zeer waarschijnlijk hebben we het over spanning in de spieren. Met 100% zekerheid kan ik dat pas zeggen wanneer ik het onderzoek.

 8. Astrid Schol

  Ik heb sinds een paar weken pijn in mijn rechterzij als ik ga liggen. Maakt niet uit hoe ik lig. Ik kan alleen liggend slapen als ik pijnstillers gebruik. Toch word ik dan na een paar uur wakker met afschuwelijke pijn in mijn rechterzij, naast mijn ruggengraat, ook als ik op mijn rug lig. Enige optie is dan uit bed gaan en lopen, bewegen etc. Uiteindelijk zakt de pijn dan tot een dof pijn gevoel. Vannacht was het zo heftig dat ik bang was flauw te vallen. Mijn nier is al nagezien, alles prima. Geen uitstraling naar mijn buik, bekken, blaas, been of onderrug. Ik kan verder alle bewegingen maken, sporten etc. Na de heftige pijn van vannacht nu wel de hele dag een dof pijn gevoel. Pijnstillers helpen daar maar matig tegen.
  Ben ten einde raad, iemand een idee wat nu verder nog te doen?

  1. Beste Astrid,
   Dat is zeer waarschijnlijk de spier waar dit artikel over gaat. Ik kan er meer zekerheid over geven als je langs zou komen. Je verhaal met nachtelijke klachten past helemaal bij deze klachten.

Geef een antwoord