Pijn rechterzij, de vierzijdige lendenspier

Pijn rechterzij, de vierzijdige lendenspier

door RUBEN HOMMINGA

Pijn in de rechterzij is een klacht die helemaal past bij de vierzijdige lendenspier, ook wel bekend als de quadratus lumborum. Wanneer je pijn hebt in deze regio is het, op een zeldzaam geval na, een kwestie van spierspanning in deze spier. Een vervelende zeurende pijn die zich vaak ook uitbreidt in de onderrug en bilregio. Gelukkig is het zeer goed te verhelpen als de therapeut de lendenspieren gaat behandelen.

Waar komt pijn in de rechterzij vandaan?

Zoals al gezegd komt pijn in de rechterzij meestal door hypertonie, spierspanning, in de quadratus lumborum. Een spier die zich bevindt in de onderrug en dan wat in de zij. De spier hecht zich aan je bekken, wervelkolom en onderste rib. De pijn ontstaat wanneer deze spier om wat voor reden dan ook gespannen is geraakt. Veelal ontstaat de spierspanning door een onbewust aanspannen van de spieren tijdens een periode van onrust, spanning of stress. Maar het kan ook zijn dat je (zoals ik dat zelf een keer had) een week op een matras met een kuil erin hebt geslapen. Het is lastig om zonder hulp deze spier weer helemaal los en dus pijnvrij te krijgen. Wanneer er geen adequate hulp geboden wordt, of zelfs wordt gezegd dat je er mee moet leren leven omdat er geen oorzaak is (ja dit heb ik meermalen gehoord van cliënten die vervolgens gewoon “genazen”), dan kan het op een gegeven moment chronisch van aard worden. Niet dat er dan niks meer aan gedaan kan worden, maar dat het dan steeds dieper vast gaat zitten. Als je zo doorgaat, kom je nooit af van die pijn in de rechterzij. 

pijn rechterzij

De behandeling van pijn in de rechterzij

Om de quadratus lumborum spier, waar de pijn in de rechterzij vaak vandaan komt, los te krijgen is het simpelweg van belang de spier los te duwen. Je ploegt de boel dan als het ware om. Door dit omploegen, waarbij de regio beschadiging/kneuzing ondervindt, ontstaat er doorbloeding en kan de spier na herstel weer zonder spanning functioneren. Laat dit door een professional met kennis van de anatomie doen, want voor je het weet zit je in een orgaan te prikken. Het is lastig en zwaar voor de therapeut om de spier met voldoende intensiteit te bereiken, wij bij Massage Homminga gebruiken hiervoor een massagehoutje of een kleiner opzetstuk van de massagegun. Het kan even pijnlijk zijn, maar je voelt na de eerste behandeling meteen al dat het losser is. De pijnverlichting in je rechterzij volgt ook. De duur van de behandelepisode is afhankelijk van hoe vast de spier zit en dus hoe lang de klacht al bestaat. Maar over het algemeen zet de verbetering na een eerste behandeling al behoorlijk in, en anders na de tweede of derde wel. Op deze manier ben jij binnen no-time af van de pijn in je rechterzij!

Hoe kun je blijvend pijnvrij blijven?

Op de lange termijn pijnvrij blijven is natuurlijk jouw doel. Het is ook ons doel om je niet afhankelijk te maken van onze behandelingen. Om dat te kunnen realiseren moet je weten hoe spierspanning in z’n algemeen ontstaat. In het kort ontstaat spierspanning (meestal) door het onbewust en niet functionele aanspannen van onze spieren. Een bekend voorbeeld is het optrekken van de schouders tijdens een spannend of stressvol moment. Of het samenknijpen van de billen als je het gevoel hebt niet goed te functioneren op het werk en de baas loopt langs. Dit doen we ook als dingen niet lekker lopen thuis of in relaties. Als we kopzorgen hebben kunnen we zelfs nachtenlang de spieren aanspannen. Om deze reden komt pijn in de rechterzij dus meestal niet in z’n eentje, maar doen de rug, nek, billen en benen vaak ook mee. Als jij dit bent raad ik je aan een afspraak bij ons in te plannen en zo hulp te zoeken.

Eerst nog meer lezen?
De psychologische oorzaak van spierspanning: deze blog over holistische massage.
De fysieke wijze waarop spierspanning ontstaat: waar komt de pijn vandaan?

Maak snel een afspraak en laat ons je van je pijn in de rechterzij afhelpen

Geef een antwoord