Pijn tussen schouderbladen, goed te behandelen!

Pijn tussen schouderbladen, goed te behandelen!

door RUBEN HOMMINGA

Pijn tussen de schouderbladen is één van de meest voorkomende fysieke klachten die mensen hebben. Vaak is het een zeurende klacht waarvan we denken dat het vanzelf wel weer weggaat. Dat gaat het vaak ook. Maar helaas is het dan ook zo weer terug. Wat is eigenlijk de oorzaak van pijn tussen de schouderbladen en wat kan er aan gedaan worden? Ik kan je vast vertellen. Het is niet zo ingewikkeld en er is een hele effectieve behandeling voor. Je hoeft er niet langer mee rond te blijven lopen!

Oorzaak van pijn tussen de schouderbladen

Er is een simpele oorzaak voor pijn tussen de schouderbladen. Er zit daar namelijk een spier die de pijn veroorzaakt. Deze spier is meestal de musculus rhomboideus, vertaald de ruitvormige spier. Deze spier zit tussen je schouderblad en je wervelkolom en geeft bij spanning de vervelende pijn in deze regio. Spierspanning in deze en omliggende spieren wordt veroorzaakt door overbelasting. Bij overbelasting denken we al snel aan teveel doen. Maar we spannen de spieren ook (onbewust) aan wanneer we gefocust zijn, als we in ’the zone’ zitten. Als we paraat moeten staan, even ons best moeten doen of simpelweg als we mega gestrest zijn. Daarnaast spannen we de spieren aan wanneer we angst hebben of ons zorgen maken, bijvoorbeeld over de oorzaak van deze klachten zelf omdat een “professional” ons verteld heeft met de klachten te leren leven of dat de rug scheef is of iets dergelijks. Geloof me, ik heb het allemaal meegemaakt.

pijn tussen schouderbladen

Is er een effectieve behandeling?

Bij een doorsnee fysiotherapeut zit je al snel aan de gewichten te trekken of moet je aan je houding werken. Deze behandeling wordt gekozen aan de hand van een bepaalde diagnostische kijkwijze die anders is dan hierboven beschreven.
De behandeling die hoort bij de diagnose ‘gespannen rhomboideus spier’ is vrij simpel. Ten eerste maken we de spier zelf en de omliggende spieren los door middel van massagetechnieken. Hierbij is het van belang dat de therapeut de juiste spier weet te vinden en deze met een geschikte intensiteit 
 (stevig genoeg, maar niet té stevig) kan losmaken. Deze behandeling werkt eigenlijk gewoon altijd heel erg goed.
Ten tweede wil je graag dat de klachten wegblijven. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Pijn in onderrug op de lange termijn voorkomen?

Mochten de klachten wederkerend van aard zijn, dan is het belangrijk om te onderzoeken waarom de spieren gespannen raken. We hebben het hier al over gehad onder het kopje ‘oorzaak van pijn tussen de schouderbladen’, maar mocht je meer willen lezen over de oorzaak van spierspanning, bezoek dan zeker deze blog over holistische massage.

Meer weten over de manier waarop spieren gespannen raken en waarom de meeste pijnklachten uit de spieren komen? Lees deze blog: waar komt de pijn vandaan?
Je kan natuurlijk ook gewoon van je pijn tussen de schouderbladen af willen maak dan snel een afspraak en laat ons je van je pijn afhelpen.

Geef een antwoord