Schouderpijn en slijmbeursontsteking

Schouderpijn en slijmbeursontsteking

Auteur Blog Massagepraktijk Homminga

door RUBEN HOMMINGA

Schouderpijn is mega vervelend. Het is bovendien ontzettend lastig een goede diagnose te krijgen. De schouder is namelijk een complex gewricht. Artsen en therapeuten hebben het vaak over zenuwbeklemmingen of een peesontsteking. En wat je het meeste hoort is de slijmbeursontsteking. Maar wat is er nou eigenlijk echt aan de hand? En hoe kom je er van af?

Vrouw met schouderpijn

Slijmbeurs ontsteking

De bursitis subacromialis, oftewel slijmbeursontsteking van de schouder, wordt ontzettend vaak gediagnosticeerd door huisartsen. Binnen de fysiotherapie heb ik horen zeggen dat deze specifieke aandoening behoorlijk zeldzaam is. Hoe het ook zij, veel mensen komen met schouderpijn bij de huisarts en hebben dan opeens zo’n slijmbeursontsteking. De slijmbeurs is een soort kussentje dat zich onder het dakje van de schouder bevindt. Dit kussentje gaat irriteren en ontsteken wanneer het niet voldoende ruimte krijgt. Schouderpijn is het gevolg.

Mijn ervaringen met de slijmbeursontsteking

Iedere slijmbeursontsteking gaat gepaard met spierspanning in de schoudergordelspieren. Bij het manueel druk uitoefenen op deze schoudergordelspieren voelt de slijmbeurspatiënt de herkenbare pijn waarvan men dacht dat het door de slijmbeursontsteking kwam. De schouderklachten verminderen aanzienlijk wanneer ik deze spieren een aantal keer behandel. Ik zeg niet dat er in deze gevallen nooit sprake geweest is van een slijmbeursontsteking. Maar dat doet er ook niet toe. Want het losmaken van omliggend spierweefsel geeft ook vermindering van druk op de slijmbeurs. Deze krijgt dan rust en ruimte om te herstellen zodat de schouderpijn afneemt.

Manueel druk uitoefenen

Oorzaak van slijmbeursontsteking

De oorzaak van de slijmbeursontsteking is meestal overbelasting. Maar overbelasting van wat? Hoe bedoel je? Heb ik de schouder teveel en te zwaar gebruikt?
De spieren raken overbelast door overmatig gebruik en een gebrek aan kwalitatieve rust. Hierdoor ontstaat er spierspanning in de spieren. De spieren zijn dan verkort en zorgen zo voor een voortdurende trek of druk op andere weefsels. Zo ook de slijmbeurs. De slijmbeurs kan hierdoor ontstoken raken.

Oorzaak en oplossing van schouderklachten

De oorzaak van schouderpijn is bijna altijd spierspanning. De slijmbeursontsteking is hier ook het gevolg van. Mocht er toch wat aan de hand zijn met de zenuwen of het gewricht dan komt dat vaak ook weer door spierspanning. De pijn die ervaren wordt is echter vaak het directe resultaat van gespannen spieren. Hiermee is de oplossing dus ook vrij simpel te beredeneren. De meest directe en logische zet is om de spieren te laten masseren. Ga naar een masseur die de juiste spieren weet te vinden zodat jij geholpen wordt. Vervolgens is het belangrijk om na te denken over de vraag: waar komt de spierspanning vandaan. Spierspanning heeft altijd een oorzaak. Dat moet ook behandeld worden.

Van je schouderklachten afkomen?

Heb je schouderklachten en wil je er graag van af!? Wij onderzoeken en behandelen zowel de fysieke spierspanning als de oorzaak ervan. Maak een afspraak. Iedereen is uniek, maar jouw klachtenpatroon ben ik al eens eerder tegengekomen. Er is vaak meer aan te doen dan je denkt!

Geef een reactie