Stijfheid, wat valt er aan te doen?

Stijfheid, wat valt er aan te doen?

door RUBEN HOMMINGA

Stijfheid in het lichaam komt vaak samen met vermoeidheid en pijnklachten. Er is namelijk een probleem met de spieren. Zit het probleem van stijfheid echt in de spieren, of moet ik het in de gewrichten zoeken? Wat is er dan aan de hand met de spieren en gewrichten? En wat valt er aan te doen? Deze vragen zullen we beantwoorden in dit artikel.

Stijfheid: Spieren vs. Gewrichten

Kom je bij een chiropractor of een manueel therapeut, dan zal die zeggen dat de stijfheid op te lossen is door een gewrichtsmanipulatie. Kom je bij een masseur dan zal die zeggen dat het door stijve spieren komt. Wie moet ik nou geloven?
Als leek heb je vaak geen idee waar de stijfheid precies weg komt en wat je er dus het best aan kan doen. En of er überhaupt een blijvende oplossing bestaat.

Het antwoord op de vraag waar de stijfheid vandaan komt is: beide therapeuten hebben gelijk. Het gevoel van stijfheid komt zowel door spieren die verkort zijn als door gewrichten die minder flexibel zijn geworden. De vraag is alleen, welke was er het eerst? De verkorte spieren of de stijve gewrichten? Gewrichten worden (in een normale situatie) niet zomaar stijf, daar hebben ze geen reden voor. Spieren raken wel spontaan verkort. Nou ja, het lijkt spontaan te gebeuren. Maar dat is natuurlijk niet zo.

Hoe zorgen verkorte spieren voor stijve gewrichten?

De verkorte spieren kunnen vervolgens wel de gewrichten minder bewegingsruimte geven waardoor deze ook als het ware wat vastgroeien. In het lichaam geldt namelijk de volgende regel: Use it or lose it. Wat niet wordt gebruikt, dat wordt minder. Als je je arm nooit meer verder dan 90 graden zou buigen, dan zou je de beweeglijkheid verder dan 90 graden langzamerhand verliezen. Hieruit kun je concluderen dat beweging erg belangrijk is om de stijfheid in gewrichten tegen te gaan!

Hoe ontstaat stijfheid?

Stijfheid ontstaat door verkorte spieren. Zoals hiervoor genoemd spelen gewrichten ook een rol, maar begint het bij de spieren. Er gaat iets mis in de spieren waardoor gewrichten verstijven. Die stijve gewrichten vormen samen met de verkorte spieren het gevoel van stijfheid.

De vraag is dus eigenlijk. Hoe raken de spieren verkort?
Spieren raken verkort, of gespannen, door een gebrek aan ontspanning. En met ontspanning bedoel ik een gebrek aan ontspanning terwijl je bezig bent met van alles en nog wat. Er is meestal zelfs een gebrek aan ontspanning terwijl je aan het slapen bent. Wist je dat er mensen zijn die met gebalde vuisten slapen? Dit probleem zorgt niet alleen voor stijfheid, maar ook voor pijn en vermoeidheid in het lichaam. Lees er meer over in dit artikel:
https://massagehomminga.nl/waar-komt-de-pijn-vandaan/

Wat valt er aan stijfheid te doen?

Logischerwijs is het nodig dat de spieren die verkort zijn weer verlengd moeten worden. Hoe krijg je dit voor elkaar? Dat is niet zo moeilijk. Door ze los te duwen. En dat zeg ik wel heel simpel, maar het is wel enorm handig wanneer iemand je daarbij kan helpen die een goede anatomische kennis heeft. Ook is ervaring een vereiste zodat de behandelaar de juiste intensiteit weet te kiezen die je het meest zal baten. Een massagebehandeling zal je dan echt ontzettend goed kunnen helpen!

Maar ik hoor je denken: worden de spieren dan niet opnieuw verkort na een tijdje? En komt het probleem dan niet gewoon weer terug?
Ja, het probleem zal weer terugkomen als de oorzaak van de spanning nog aanwezig is. Dus we moeten er achter komen wat er voor zorgt dat het lichaam ontspanning mist.

Waarom kan ik niet goed ontspannen?

Om de stijfheid echt tegen te gaan mag je je gaan afvragen waarom je moeite hebt met ontspanning. In een artikel is het lastig deze vraag te beantwoorden omdat dit per persoon verschillend is. Dit is wel een hele goede vraag. Als je nog slechts met deze vraag rondloopt, dan ben je al heel ver! Je bent namelijk al bewust van je onbekwaamheid om te ontspannen tijdens het dagelijks leven. De volgende stap is dat je bewust bekwaam wordt hierin. Over het algemeen kan ik je wel zeggen dat spanning weg komt uit een gevoel van tekortschieten. We voelen ons niet voldoen aan de maatstaf die we hebben. Vervolgens gaan we hard aan de slag om daar wel aan te voldoen. De spieren zijn onbewust veel aan het aanspannen waardoor ze overbelast raken.

Stijfheid, wat is de oplossing?

Wat kunnen wij met jouw stijfheid?

De snelle oplossing die we zeker aanraden is dat wij de spieren kundig voor je losmaken. Hier komt namelijk de spanning direct en indirect weg.
Daarnaast helpen we je om de bron van je spanning los te laten zodat je niet opnieuw last krijgt van stijfheid. Zo kan jij weer soepel, en ook fit door het leven. We hebben hierin een bijzondere expertise ontwikkeld die echt gave resultaten oplevert. Bekijk bijvoorbeeld eens de reviews onderaan de homepagina.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Hi Ruben,
    Ik wil je even complimenteren met je duidelijke, toegankelijke website. Ik kwam m tegen toen ik zocht op pijnklachten linker zij. Logisch verhaal over de QL spier.

    Fijne dag en mooi weekend☀️
    Groet,
    Netty Blijlevens (leiden)

Geef een antwoord