Vermoeidheid, waarom ben ik altijd moe?

Waarom ben ik altijd moe?

door RUBEN HOMMINGA

Voel je je altijd moe? Vermoeidheid kan ontzettend veel oorzaken hebben. Enkele oorzaken zijn: slaapproblemen, bloedarmoede, te weinig eten of depressie. In dit artikel wil ik het graag met je hebben over vermoeidheid die niet per se een duidelijke oorzaak lijkt te hebben. Belangrijk is het woordje “lijkt”, want jouw vermoeidheid heeft altijd een logische oorzaak. Het is namelijk nooit zo dat jij nou eenmaal een persoon bent die snel vermoeid is.

Laat je vermoeidheid checken!

Laat een huisarts je vitale functies en je bloedwaardes checken. Dit is belangrijk omdat vermoeidheid een heel algemene klacht is die een heleboel dingen kan betekenen. In een ernstig geval kan er bijvoorbeeld een urineweginfectie of diabetes worden geconstateerd. Maar wees gerust, heel vaak komt vermoeidheid helemaal niet door een ziekte of aandoening. Je laten checken is toch belangrijk zodat je rust krijgt over de situatie. Het is namelijk belangrijk om de situatie te accepteren zoals het is.

vermoeide vrouw ligt op bank

Geen aantoonbare medische reden?

We hebben aangenomen dat jouw vermoeidheid niet veroorzaakt wordt door een aantoonbare medische reden. Laten we dan nu verder praten over wat dan wel de reden kan zijn van dat je altijd moe bent. Om even simpel te redeneren is vermoeidheid het gevolg van een gebrek aan rust. Correct? Het antwoord op vermoeidheid is dan ook rust. Zoals de dokter in de Donald Duck vaak adviseert: Ga eens op een lange vakantie.

Rust is het antwoord op vermoeidheid

Denk je eindelijk een goed artikel over vermoeidheid te hebben gevonden, komen ze weer met dat woordje ‘rust’. Wat ik vaak van mijn cliënten hoor is:
“wat jij zegt hebben vrienden/familieleden van mij ook al tijden gezegd, dat ik wat meer ontspannen mag gaan worden.”
Maar wat is makkelijker, iemand zeggen wat hij of zij nodig heeft? Of iemand helpen dat ook daadwerkelijk te verkrijgen?
Je kan natuurlijk iemand op vakantie sturen. De vermoeidheid verdwijnt tijdelijk, maar komt vervolgens weer net zo hard terug wanneer deze persoon weer in de sleur van het leven terechtkomt.

vermoeidheid, hoe kom je er van af?

Hoe verdwijnt vermoeidheid definitief?

Zoals geconcludeerd is vermoeidheid het probleem van niet kunnen rusten. De vraag blijft dan staan: wat is de reden dat je niet kunt rusten? Waarom slaap je slecht? Wat is de reden dat je altijd op spanning staat? Hoe komt het dat je nooit echt kan relaxen? En er zijn nog meer varianten van deze vraag.
Kun je deze oorzaak uit je leven verwijderen, dan zou de vermoeidheid logischerwijs ook verdwijnen, toch? Dus, verwijder de wortel van vermoeidheid, en de vermoeidheid verdwijnt.

De wortel van altijd moe zijn

Soms moet je even omdenken om bij de oplossing van een probleem te komen. Als we te weinig rusten, wat doen we dan teveel? Wat is het tegenovergestelde van rusten? Een snelle Google search geeft mij: commotie, herrie, paniek. Zelf zou ik ook woorden als werken en strijden gebruiken. We missen onze rust omdat we voortdurend bezig zijn met innerlijk werken. Om van de vermoeidheid af te komen is het dus van essentiëel belang dat we hiermee stoppen. Maar ook deze strijd-/werkhouding heeft weer een logische oorzaak.

Waarom zijn we innerlijk aan het werk?

Waarom zijn we van binnen druk? Waarom staan we de hele dag paraat? Hoe zit dat? Dit heeft alles te maken met het verdienmodel waarmee we zijn grootgebracht en wat ook deel lijkt te zijn van de menselijke natuur. We krijgen pas iets wanneer we het verdienen. We zijn pas iemand als we iemand zijn. Wanneer we met deze overtuiging door het leven gaan dan is het wachten op problemen. We leggen onszelf een verwachting op waar we vervolgens aan moeten voldoen. Lukt het, dan is het nooit goed genoeg. Lukt het niet, dan voelen we ons daar voortdurend schuldig onder. En trouwens, de mensen die het mooiste hart hebben leggen zichzelf de hoogste eisen op.

vermoeidheid komt door innerlijk werken

Stop met de wet

De verwachting of eis die we onszelf opleggen kan je omschrijven als een soort wet die we onszelf opleggen. Als je moedig genoeg bent toe te geven dat je imperfect bent en je nooit gaat houden aan enige wet dan kun je eindelijk in de vrijheid stappen en gaan leven! Je bent namelijk niet wat je doet, je bent juist een heel waardevol persoon. Laat je niet gek maken. Jij bent een stoere man. Jij bent een prachtige vrouw. Dit mag, en heb je nodig, om te weten. Zo kom je in de rust.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Massage is een fantastisch middel om tot rust te komen wanneer je altijd moe bent. Door de massage neemt de doorbloeding toe en worden je spieren via je bloed als het ware gereinigd en gevoed. Waardoor je spieren niet meer zo zwaar en pijnlijk aanvoelen. Bovendien krijg je bij ons altijd op een relaxte manier wat goedwerkende tips mee om de wortel van de vermoeidheid definitief te verwijderen uit je leven. Dankjewel voor het lezen en wellicht zie ik je een keer verschijnen?

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Tom Westhoff

  Beste Ruben, complimenten, mooie artikelen vanuit een holistische visie geschreven. Helaas woon ik in Breda. Ik heb wel een vraag; ik heb een piriformes probleem ontstaan door golfen en ongelijke beenlengte. (Op absurde wijze, mijn zelfbeeld werd bepaald door de resultaten) Als ik een ontspannings massage krijg dan heb ik daarna altijd nog veel meer spierpijn. Dat kan ik niet rijmen, heb jij daar een logische verklaring voor?

  1. Hoi Tom,
   Dankjewel
   Een logische verklaring kan zijn dat je de pijn pas voelt wanneer je tot ontspanning komt.
   Ga voelen, blijf ademen en zoek de innerlijke rust 😉
   Verder de piriformis met gepaste intensiteit losmaken.

Geef een antwoord